Saridon, 10 capsule
Pret cu TVA inclus
Descriere
Indicatii
Tratamentul simptomatic al durerii de intensitate usoara pana la moderata, de exemplu, cefalee, dureri dentare, dureri in gat, dureri menstruale, dureri musculare si articulare, dureri de spate, dureri minore din artrita.
Tratamentul simptomatic al durerii si febrei asociate cu raceala si gripa.
Dozaj
Adulti si adolescenti peste 16 ani: 1-2 comprimate la 8 ore. Adolescenti intre 12-16 ani: 1 comprimat la 8 ore.Mod de administrare
Comprimatele trebuie administrate cu o cantitate suficienta de lichid.
Pacientii ce utilizeaza analgezice ce pot fi obtinute fara prescriptie medicala trebuie sa nu le utilizeze mai mult de 1 saptamana sau in doze mai mari decat cele recomandate, doar daca acest lucru nu a fost recomandat de catre un medic.
Contraindicatii
Hipersensibilitate la substantele active sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1. Insuficienta hepatica severa (Child-Pugh > 9)
Atentionari
Datorita hepatotoxicitatii paracetamol, acest medicament nu trebuie sa fie luat in doze mai mari sau mai mult timp decat este recomandat.
Folosind mai mult decat dozele recomandate, se poate ajunge la sechele hepatice severe, cum ar fi ciroza hepatica. Supradozajul acut sau cronic poate duce la hepatotoxicitate severa, ocazional, cu rezultat letal (vezi pct 4.9).
Pacientii care sufera de boli hepatice sau infectii care afecteaza ficatul, cum ar fi hepatita virala, trebuie sa consulte medicul inainte de a lua paracetamol. Pentru acesti pacienti cu boala hepatica pre-existenta, pot fi necesare determinari ale functiilor hepatice la intervale regulate, in cazul administrarii dozelor mari sau a terapiei pe termen lung,
Pacientii cu insuficienta hepatica (Child-Pugh <9) trebuie sa utilizeze paracetamol cu precautie.
Se poate produce o crestere a alanin aminotransferazei serice (ALT) in timpul administrarii de doze mari de paracetamol.
Consumul de alcool moderat si administrarea concomitenta de paracetamol conduce probabil la un risc crescut de toxicitate hepatica.
Pacientii care sufera de boli renale trebuie sa consulte medicul inainte de a lua paracetamol, deoarece este necesara ajustarea dozelor. In caz de insuficienta renala (clearance-ul renal al creatininei <10 ml
/ min), medicul trebuie sa evalueze in mod critic raportul beneficiu/risc in ceea ce priveste utilizarea paracetamol. Dozarea trebuie sa se fie reglata si monitorizata continuu.
Utilizarea pentru o perioada indelungata de paracetamol, in special asocierea paracetamol cu alte analgezice, poate duce la leziuni renale permanente si la riscul de insuficienta renala (nefropatia analgezica).
Utilizarea indelungata a unor doze mari poate duce la insuficienta hepatica si renala. Conditiile care cresc stresul oxidativ hepatic si scad rezerva de glutation hepatic, cum ar fi o varietate de medicamente administrate concomitent, alcoolism, sepsis sau diabet zaharat, pot plasa pacientul la un risc crescut de hepatotoxicitate la paracetamol la doze terapeutice.
Au fost raportate cazuri foarte rare de reactii cutanate grave. In cazul inrosirii pielii, aparitiei eruptiilor cutanate, a veziculelor sau a descuamarii pielii, se intrerupe administrarea de paracetamol (vezi pct. 4.8).
Utilizarea paracetamol de catre pacientii care sufera de sindromul Gilbert poate duce la hiperbilirubinemie mai pronuntata si la aparitia simptomelor clinice ale acesteia, cum ar fi icter. Astfel, acesti pacienti ar trebui sa utilizeze paracetamol cu precautie.
Administrarea concomitenta cu alte medicamente ce contin paracetamol trebuie evitata.
Se recomanda intreruperea administrarii daca apar noi simptome sau durerea si/sau febra nu cedeaza in termen de 3 - 5 zile.
Nu este necesara ajustarea dozelor pentru pacientii varstnici.
Pacientii cu deficit ereditar de glucoza-6-fosfat-dehidrogenaza trebuie sa consulte un medic inainte de a lua paracetamol (risc de anemie hemolitica).
Medicamentul contine aspartam si trebuie utilizat cu precautie la pacientii cu fenilcetonurie.
Sarcina
Se poate administra paracetamol in timpul sarcinii, dar numai sub stricta supraveghere medicala.
In timpul sarcinii, nu se recomanda administrarea de paracetamol pe o perioada de timp prelungita, in doze mai mari sau in combinatie cu alte medicamente, deoarece nu a fost confirmata utilizarea sigura in astfel de conditii.Alaptarea
Paracetamol trece in laptele matern in cantitati mici. Chiar daca, pana in prezent, nu au fost obsevate reactii adverse, paracetamol trebuie sa fie utilizat in timpul alaptarii numai dupa recomandarea medicului..Fertilitatea
Exista dovezi limitate ca medicamentele care inhiba ciclooxigenaza/sinteza de prostaglandine pot duce la afectarea fertilitatii feminine printr-un efect asupra ovulatiei, care este reversibil dupa intreruperea
tratamentului. Deoarece se crede ca paracetamol inhiba sinteza prostaglandinelor este posibil ca acesta sa poata afecta fertilitatea, cu toate ca acest lucru nu a fost demonstrat.
Condus auto
Unii pacienti pot prezenta ameteli sau somnolenta in timpul utilizarii de paracetamol. Se recomanda prudenta in cazul desfasurarii activitatilor care necesita vigilenta.
Opinii
Pareri Saridon, 10 capsule
Spune-ne parerea ta despre acest produs si porneste discutia.