Fasconal, 20 comprimate, Gedeon Richter
Pret cu TVA inclus
Descriere
Ce este Fasconal si pentru ce se utilizeaza
Fasconal contine o combinatie a patru substante active: acid acetilsalicilic, paracetamol, codeina si cafeina.
Fasconal este un analgezic utilizat pentru tratamentul simptomatic de scurta durata al durerilor de intensitate moderata pana la severa, cu diferite localizari: dureri de cap, migrena, nevralgii (dureri pe traiectul unui nerv), mialgii (dureri musculare), artralgii (dureri articulare), dureri dentare sau in sfera ORL, dismenoree (menstruatii insotite de dureri) si tratamentul starilor febrile.
Cum sa utilizati Fasconal
Utilizati intotdeauna acest medicament exact asa cum este descris in acest prospect sau asa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Discutati cu medicul sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Adulti si adolescenti cu varsta peste 15 ani
Adultii si adolescentii cu varsta peste 15 ani trebuie sa ia un comprimat Fasconal, la nevoie; daca este necesar, doza se poate repeta la intervale de 6 ore. Nu luati mai mult de 4 comprimate Fasconal intr-un interval de 24 ore. Nu se recomanda administrarea la intervale mai mici de 6 ore. Acest medicament nu trebuie administrat mai mult de 3 zile. Daca durerea nu se amelioreaza dupa 3 zile, adresati-va medicului dumneavoastra pentru a fi sfatuit.
Copii si adolescenti cu varsta sub 15 ani
Acest medicament este contraindicat copiilor si adolescentilor cu varsta sub 15 ani.
Varstnici
Se administreaza doza recomandata adultilor, cu toate acestea poate fi necesara o reducere a dozei, in functie de tolerabilitatea individuala.
In caz de tulburari ale functiei hepatice sau renale, doza trebuie redusa sau intervalul dintre dozele individuale trebuie prelungit. In insuficienta renala (probleme severe ale rinichilor) se recomanda administrarea unor doze mai mici decat cele recomandate la adulti.
Comprimatele trebuie inghitite intregi, cu suficient lichid.
Daca utilizati mai mult Fasconal decat trebuie
Daca ati utilizat mai mult Fasconal decat ar fi trebuit, trebuie sa va adresati imediat medicului dumneavoastra sau sa mergeti la camera de garda a celui mai apropiat spital.
Daca uitati sa utilizati Fasconal
Luati doza de indata ce va amintiti. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Daca incetati sa utilizati Fasconal
Posibile efecte ale opririi administrarii medicamentului: acest medicament contine codeina si poate genera dependenta daca il luati mai mult de 3 zile consecutiv. Cand intrerupeti brusc tratamentul cu Fasconal puteti avea simptome de incetare a medicatiei: tremuraturi, transpiratii, accelerarea batailor inimii (tahicardie), accelerarea ritmului de respiratie (tahipnee), tensiune arteriala mare si greata sau stare generala de rau. Daca vi se pare ca aveti astfel de simptome la intreruperea tratamentului va rugam sa luati legatura cu medicul dumneavoastra.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Daca prezentati una dintre urmatoarele reactii adverse severe, nu mai luati Fasconal si adresati-va de urgenta unui medic: dificultati la respiratie, umflarea fetei, limbii, gatului (reactie alergica severa); urme de sange in scaun sau scaun de culoare neagra; probleme cu stomacul inclusiv arsuri, indigestie si durere; durere de cap severa sau atac cerebral (manifestari ale unei sangerari la nivelul creierului).
Reactii adverse rare: reactii anafilactice, eruptii trecatoare ale pielii, blande (urticarie), reactie alergica severa caracterizata prin umflare a pielii la nivelul extremitatilor sau fetei, a limbii sau buzelor, a mucoaselor la nivelul gatului sau cailor respiratorii, ceea ce poate duce la scurtarea respiratiei sau dificultati la inghitire (angioedem), crize de astm, ingustarea cailor respiratorii datorita spasmului musculaturii (bronhospasm) generate de acidul acetilsalicilic, eruptii trecatoare pe piele, roseata a pielii si urticarie, hepatotoxicitate generate de paracetamol.
Pentru codeina au fost raportate reactii de hipersensibilitate, care pot fi manifestate prin: reactii alergice nespecifice si anafilaxie; hiperreactivitate a tractului respirator, de exemplu astm bronsic, agravarea astmului bronsic, ingustarea cailor respiratorii datorita spasmului musculaturii (bronhospasm), greutate in respiratie (dispnee); variate reactii ale pielii, de exemplu: mancarimi, blande (urticarie), angioedem si afectiuni severe ale pielii si mucoaselor manifestate prin roseata a pielii, eruptii severe cu vezicule si bule, respectiv descuamari ale pielii (dermatita exfoliativa si buloasa incluzand necroliza epidermica toxica si eritem polimorf)
Generate de acidul acetilsalicilic in doze mari: dureri de cap, somnolenta sau excitatie; senzatie de zgomot in urechi; cresterea valorilor serice ale transaminazelor si fosfatazei alcaline.
Somnolenta poate fi determinata si de codeina, respectiv paracetamol.
Reactii adverse cu frecventa necunoscuta: aparitia mai usoara a sangerarilor sub piele (vanatai si pete rosii punctiforme) generate de acidul acetilsalicilic; numar anormal de scazut de plachete sanguine (celule care favorizeaza coagularea sangelui), lipsa granulocitelor din sange (agranulocitoza); tulburari ale dispozitiei la doze mari (euforie, disforie), halucinatii, cosmaruri generate de codeina; insomnie generata de cafeina; iritabilitate si neliniste generate de cafeina si codeina; ameteli generate de codeina si paracetamol; tulburari de vedere, micsorarea pupilei generate de codeina; batai neregulate ale inimii (palpitatii) generate de cafeina, batai mai rare sau mai rapide ale inimii (de la codeina); tensiune arteriala mica, scaderea tensiunii arteriale in special la ridicarea in picioare, lesin (generate de codeina); risc crescut de sangerari in timpul si dupa interventii chirurgicale, sangerari la nivelul creierului, care pot avea potential letal (generate de acidul acetilsalicilic); sangerari nazale, sputa cu sange, deprimare respiratorie, acumulare de lichide la nivelul plamanilor (edem pulmonar) generate de codeina; greata (generata de acid acetilsalicilic, paracetamol si codeina), diaree, varsaturi, sangerari la nivelul gingiei, sangerari si ulceratii gastro-intestinale – generate de acidul acetilsalicilic administrat pe termen lung; disconfort la nivelul partii superioare a stomacului (disconfort epigastric) generat de cofeina; constipatie (de la codeina si paracetamol) si uscaciunea gurii generate de codeina; urina cu sange (generata de acid acetilsalicilic), calculi renali (generate de acidul acetilsalicilic in cazul tratamentului prelungit cu doze mari), inflamatie a rinichilor (nefrita interstitiala), distrugerea papilelor renale (necroza papilara) generate de paracetamol in doze mari si pe durata lunga; dureri si dificultate la urinare, cresterea tonusului musculaturii netede a vezicii urinare generate de codeina; scaderea temperaturii corpului, modificari ale apetitului sexual, convulsii, dezvoltarea tolerantei, rigiditate musculara (codeina).
Pentru doze mari de codeina, administrate timp indelungat, exista riscul dezvoltarii dependentei, cu sindrom de intrerupere.
Forma de prezentare: cutie cu 20 comprimate
Opinii
Pareri Fasconal, 20 comprimate, Gedeon Richter
Spune-ne parerea ta despre acest produs si porneste discutia.