Totul despre: Artroza si durerea Artrozica
07.02.2025 in Sfatul Farmacistului
Articulatiile asigura mobilitatea si flexibilitatea corpului si sunt sensibile la traumatisme. Durerea articulara afecteaza una sau mai multe articulatii din corp si creeaza durere si disconfort. Articulatia este zona in care capetele a doua sau mai multe oase se unesc.
Durerea articulara poate sa apara in orice perioada a vietii. Daca pana mai deunazi era intalnita cu precadere in randul persoanelor varstnice, in prezent, acesta poate fi intalnita si in randul tinerilor.
1. Care sunt cauzele aparitiei durerii articulare?
Cauzele durerii pot fi numeroase, insa vom prezenta succint o parte dintre acestea:
-cauze mecanice
-cauze inflamatorii si infectioase
-cauze degenerative si anatomice sau datorita practicarii in mod excesiv a sportului
-cauze metabolice
-osteopatii diverse sau necroze aseptice, etc
2. Cum se manifesta artroza si ce situatii genereaza durerea
Simptomul comun, pentru care majoritatea pacientilor ajung la medic, este durerea.
Restul simptomelor artrozei sunt diferite, in functie de tipul bolii:
• durerea articulara: debutul este lent, simptomatologia se accentueaza progresiv, durerea este de tip mecanic (accentuata de miscare si diminuata la repaus).
• redoarea articulara (limitarea miscarilor normale): apare dupa o perioada mai lunga de repaus si poate fi perceputa ca o senzatie de rigiditate, respectiv amorteala, care poate dura de la cateva secunde la cateva minute dupa mobilizare, fara sa depaseasca 30 de minute;
• impotenta functionala: reducerea mobilitatii in articulatiile afectate apare treptat, pe masura evolutiei artrozei. La inceput, pacientii au tendinta de a-si limita miscarile, ca sa nu declanseze durerea insa, pe masura ce procesul de degradare progreseaza, impotenta functionala este tot mai marcanta.
Durerile articulatiilor mainii sau ale genunchilor (cele mai comune forme de durere articulara) pot avea cauze de origine mecanica sau caracter inflamator. In general, durerea ce are caracter inflamator apare pe timpul noptii sau dimineata, dupa o perioada de repaus, si poate implica, pe langa durere, si o senzatie de rigiditate, care se amelioreaza pe masura ce te pui in miscare.Durerea articulara mecanica apare ca urmare a unui efort fizic si se manifesta si prin rigiditate usoara, care se amelioreaza daca iei o pauza.
- De cele mai multe ori, durerea articulara apare pe fondul artritei. Aceasta se manifesta prin rigiditate care afecteaza atat articulatiile, cat si oasele si ligamentele. Cele mai cunoscute forme de artrita ce pot cauza durere articulara sunt poliartrita reumatoida, spondiloartrita si artroza (numita si osteoartrita).
Poliartrita reumatoida – se remarca prin simptome precum durere articulara, umflarea zonei din jurul articulatiei, durere si rigiditate la miscare. Aceasta boala apare ca urmare a inflamarii membranei sinoviale care acopera articulatiile, putand cauza slabirea si chiar deformarea acestora. Poliartrita reumatoida este cauza principala a durerii articulare la femei. Boala evolueaza lent, iar uneori, poate cauza dureri severe la nivelul articulatiilor mici ale mainii;
Spondiloartrita – reuneste mai multe boli inflamatorii, respectiv spondilita anchilozanta, artrita psoriazica, artrita reactiva si artrita care apare pe fondul bolilor inflamatorii intestinale. Se manifesta prin durere in partea inferioara a spatelui si durere a articulatiilor periferice. Acestea includ articulatiile gleznelor, ale incheieturii mainii, ale coatelor, coapselor si genunchilor. In cazuri rare, durerea articulara apare in zona coloanei cervicale. Afecteaza deopotriva barbatii si femeile;
Artroza – este o afectiune degenerativa a articulatiilor, asociata mai ales cu inaintarea in varsta. Pe langa durerea articulara, pot fi afectate structura cartilajului, membrana sinoviala care acopera articulatia, osul, musculatura periarticulara si ligamentele. Poate afecta incheieturile mainii, soldul (coxartroza), genunchiul (gonartroza), picioarele, coloana vertebrala, cotul, mandibula sau umarul.
Daca afecteaza mai mult de trei articulatii, vorbim despre artroza generalizata.
-sedentarismul si adoptarea unor pozitii incorecte, zi de zi, pe perioade lungi de timp, pot avea urmari neplacute
-in randul tinerilor munca de birou si supraponderabilitatea pot afecta articulatile
-practicarea incorecta a activitatilor fizice fara ajutorul unui antrenor specializat
-pozitii vicioase in timpul somnului.
Printre cauzele la care oamenii nu se gandesc ca ar putea sta la baza aparitiei durerilor articulare se numara si:
• purtarea slapilor si a sandalelor cu talpa din spuma,
• butonarea excesiva a telefonului,
• purtarea portofelului in buzunarul de la spate cand se sta jos.
Pe langa aceste cauze principale, exista si o serie de cauze secundare, ce pot provoca aparitia durerii articulare:
- Unele boli metabolice;
- Unele afectiuni inflamatorii;
- Unele boli neurologice;
- Modificarile anatomice;
- Guta;
- Infectia osoasa;
- Bursita;
- Schimbarile frecvente ale climei (temperatura si presiune atmosferica);
- Osteoporoza;
- Episoadele gripale;
- Fibromialgia;
- Hipotiroidismul;
- Artrita idiopatica juvenila;
- Cancerul osos;
- Leucemia;
- Lupusul;
- Boala Lyme;
- Osteomielita (infectie la nivelul osului);
- Tendinita
Bolile reumatismale autoimune inflamatorii precum poliartrita reumatoida sau spondilita anchilozanta afecteaza si persoanele tinere si se manifesta cu articulatii dureroase.
3. Factori de risc in durerile articulare
Desi orice persoana ar putea suferi de dureri articulare, anumiti factori de risc sau combinatii de factori de risc favorizeaza aparitia durerilor articulare si pot afecta calitatea vietii. Mai jos sunt principalii factori de risc in durerile articulare:
Varsta – mai multe forme de artrita sunt comune persoanelor de peste 50 de ani;
Sexul – femeile au un risc de 2-3 ori mai mare de artrita si dureri articulare;
Predispozitia genetica – daca unul dintre parinti sau un frate are dureri articulare, exista un risc mai mare de imbolnavire;
Excesul ponderal – reprezinta un factor major, mai ales pentru durerile articulare de genunchi. Acumularile de tesut adipos cauzeaza inflamatie si pun presiune asupra articulatiilor;
Traumatismele – infectiile sau accidentele pot creste probabilitatea de aparitie a durerilor articulare, mai ales la persoanele tinere. In cazul infectiilor, cele mai comune sunt cele virale si bacteriene. De asemenea, articulatiile traumatizate au o predispozitie mai mare de a dezvolta artrita, decat cele sanatoase;
Istoricul medical – existenta unor malformatii sau a unor articulatii deformate creste riscul de probleme articulare, deci si de durere articulara;
Tulburari de aliniament articular – aici intra membrele inferioare inegale sau tulburarile de statica, dar si traumatismele mecanice (exercitii fizice in exces sau luxatii);
Ocupatia sau stilul de viata – persoanele care realizeaza activitati ce pun presiune asupra articulatiilor au un risc mai mare de durere articulara, chiar si la varste tinere.
4. Manifestari ale durerilor articulare
Artroza are o evolutie progresiva, cu perioade de remisiune (cu durere redusa ca intensitate), putand sa apara insa si fenomene de acutizare. In perioadele de acutizare, durerea la nivel articular se intensifica, poate creste temperatura locala, articulatia devenind calda si umflata. In aceste conditii, putem spune ca artroza se transforma in artrita.
Uneori, durerile articulare trec de la sine, in timp ce alteori, este nevoie sa mergi la medic. Este indicat sa consulti un doctor, daca nu stii cauza durerii articulare sau daca apar si alte simptome, precum:
•Zona din jurul articulatiei este rosie, umflata, dureroasa si calda la atingere;
•Durerea articulara persista mai mult de trei zile;
•Ai febra, fara alte simptome de gripa.
Este indicat sa mergi la urgenta, daca ai trecut printr-un accident, articulatia pare deformata, zona din jurul articulatiei s-a umflat deodata, articulatia este intepenita, iar nici miscarea, nici repausul nu au efect.
5. Remedii si tratament
Tratamentul artrozei este unul complex si urmareste mai multe obiective. In primul rand, este importanta ameliorarea durerii si a inflamatiei. Apoi, trebuie sa se aiba in vedere ameliorarea mobilitatii in articulatiile afectate, cu mentinerea functiei acestora si prevenirea handicapului fizic, cu ameliorarea calitatii vietii.
Chiar daca nu se poate vorbi de vindecare in cadrul artrozei, exista mai multe modalitati prin care se poate contribui la incetinirea progresiei si distrugerii articulare, precum si la ameliorarea simptomatologiei.
Tratament igieno-dietetic
Pentru sold:
•reducerea sau mentinerea greutatii corporale in limite normale;
•evitarea ortostatismului (statului in picioare) si mersului prelungit;
•mersul cu sprijin in baston, mai ales in cazurile severe: ajuta pacientul la deplasare, neincarcand suplimentar soldul afectat;
•repaus postural la pat, cel putin doua ore pe zi, cu pastrarea articulatiilor soldului intinse, cu pozitionarea membrelor inferioare ridicate pe o perna.
Pentru genunchi:
•evitarea mentinerii genunchiului intr-o pozitie anume timp indelungat;
•miscari libere de flexie-extensie, dupa repaus mai prelungit si inainte de trecerea la pozitia „in picioare”;
•corectarea piciorului plat cu sustinatoare plantare;
•la femei: evitarea tocurilor inalte.
Tratament fizic
Tratamentul fizic poate fi efectuat atat la domiciliul pacientului, cat si in unitatile cu profil de fizioterapie. Scopul este de a combate durerea, de a preveni agravarea leziunilor degenerative, precum si de a mentine si reface functia articulatiei afectate.
Tratamentul fizic poate consta in:
•electroterapie;
•laserterapie;
•masaj kinetoterapie.
Tratament medicamentos
Tratamentul medicamentos se poate administra pe cale orala, injectabila sau intraarticulara. Cea mai utilizata clasa de medicamente folosita in tratamentul artrozei sunt antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) care au rol atat in scaderea durerii, cat si a inflamatiei.
Tratament intraarticular
Cand artroza se acutizeaza si inflamatia este grava se pot administra corticosteroizi
Preparatele de acid hialuronic au aratat o reducere a durerilor din artroze.
Tratament chirugical
Protezarea articulara este luata in calcul in momentul in care modificarile artrozice degenerative afecteaza intreaga articulatie, pacientul acuzand dureri de intensitate crescuta, cu o scadere marcata a mobilitatii articulatiei afectate – sold sau genunchi.
Evolutia artrozelor este progresiva, prognosticul fiind in functie de localizarea artrozei, dar si in functie de gradul de distrugere articulara.
La nivel de tratament medicamentos specialistul poate recomanda si urmatoarele:
1.Masarea zonei afectate cu creme, geluri, unguente cu efect analgezic, antiinflamator;
2.Medicamente atiinflamatoare/ calmante/ analgezice;
3.Administrarea suplimentelor alimentare pentru articulatii (ex. colagen, glucozamina, condroitina)
Aceste tratamente pot fi insotite sau alternate cu remedii si terapii naturiste precum:
1.Baie relaxanta cu saruri;
2.Acupunctura realizata de specialisti in domeniu;
3.Comprese calde cu sare;
4.Comprese reci cu gheata sau se pot utiliza compresele de tip cold/hot pack- terapie cald/rece.
Daca durerile articulare au aparut in urma unei posturi deficitare:
1.In timpul somnului - este recomandat sa utilizeze o perna ortopedica aleasa in functie de stilul de somn al pacientului;
2.La birou - sa corecteze pozitia corpului pe scaun si a mainilor pe birou si sa se ridice la fiecare aproximativ 60 de minute pentru o scurta sesiune de miscare/ intinderi de 5 minute.
In cazul in care durerile articulare sunt urmare a unor boli reumatismale autoimune inflamatorii atunci pacientul va urma intocmai recomandarile si tratamentul prescrise de medicul reumatolog.
Complicatii
Artroza are efecte grave asupra sanatatii, putand provoca alte afectiuni, prin limitarea mobilitatii la nivel articular, ceea ce creste riscul pentru aparitia obezitatii, diabetului si a bolilor cardiace. Durerea de genunchi sau cea de sold face dificila deplasarea, iar in timp poate duce la obezitate. Aceasta, la randul ei, determina cresterea nivelului de colesterol, instalarea diabetului, a bolilor cardiovasculare si a hipertensiunii arteriale. O alta problema provocata de artroza este riscul de cadere. Persoanele care au boala prezinta un risc cu 30% mai mare de cadere si 20% un risc crescut de fracturi.