Stii ce poti pati dupa expunerea la soare? Probleme ale pielii pe timp de vara
26.07.2021 in Sfatul Farmacistului, Regulamente campanii promotionaleZilele lungi si calduroase de vara au un efect excelent asupra starii de spirit, insa ele nu sunt intotdeauna atat de benefice pentru pielea noastra. Fiind cel mai mare organ al corpului si, pe deasupra, localizat pe partea exterioara, pielea este expusa la numerosi factori de mediu care pot avea efecte daunatoare asupra ei.
Razele UV, in combinatie cu caldura excesiva, transpiratia si umiditatea favorizeaza dezvoltarea anumitor afectiuni ale pielii:
1. Ptiriazisul versicolor – aparitia unor pete roz sau maro deschis, care devin albe cand pielea este expusa la soare, fiind cauzata de dezvoltarea unei ciuperci in porii pielii, pe fondul excesului de umiditate si caldura.
2. Arsura solara (eritemul) – cel mai intalnit semn de expunere excesiva la razele UVB. Este conditia acuta pe care insa pielea nu o mai uita niciodata. Arsura solara se manifesta prin: senzatii de arsura si intepatura, inflamatie, roseata - cateodata foarte intensa, exfoliere.
- Solutie: pentru ameliorarea simptomelor sunt recomandate compresele reci, analgezicele, cremele sau lotiunile intens hidratante.
- Pentru arsurile solare intense, va recomandam sa efectuati un consult de specialitate
3. Fotodermatoza – declansata/agravata de expunerea la soare, se manifesta prin roseata, umflare a tesuturilor cutanate, mici cosuri/basicute.
4. Intepaturi de insecte: tantari, capuse, viespi sau paianjeni. Vara, pielea este afectata frecvent de intepaturi de insecta. Paianjenii ori viespile pot determina leziuni mari, in care poate sa fie implicata si reactia alegica.
5. Alergia la soare – se manifesta prin roseata, eruptie, prurit.
6. Dermatita de contact – este o inflamare a pielii cauzata de contactul acesteia cu o anumita substanta care poate fi o planta, anumite alimente, diverse metale, detergenti, cosmetice, latex sau parfumuri. Aceasta afectiune provoaca mancarimi, inrosirea si uneori descuamarea pielii, iar in cazuri mai grave, basici, urticarie si inflamatii.
7. Dermatita atopica – nu apare exclusiv vara, dar se poate agrava in sezonul estival din cauza excesului de transpiratie, apei cu clor, utilizarii cremelor solare nepotrivite.
8. Foliculita este cauzata de bacteria Pseudomona Aeruginosa, prezenta in unele piscine, dusuri, cazi, saune si se manifesta sub forma unor umflaturi rosii sau pustule. Apare de obicei pe umeri, coapse si fese.
Pentru tratarea acestei infectii, se recomanda folosirea unor geluri de dus si sapunuri antibacteriene, iar in cazuri mai severe, este recomandat sa mergeti la medic pentru prescrierea unor medicamente cu administrare orala.
9. Molluscum Contagiosum este o boala de piele destul de comuna in randul copiilor, care se raspandeste in special in sezonul cald, cand se frecventeaza strandurile sau piscinele. Important de stiut este ca, in cele mai multe cazuri, eruptia cutanata nu ridica probleme si dispare de la sine, in timp. Virusul se raspandeste usor (este contagios), dar nu este daunator. Eruptia cutanata presupune aparitia uneia sau mai multor protuberante mici sau veruci (denumite mollusca) care au culoarea rozalie, alba sau chiar culoarea pielii. Umflaturile sunt de obicei netede, lucioase sau cu aspect perlat si pot avea un centru dantelat. Majoritatea persoanelor dezvolta de la 1 pana la 20 de veruci care, de obicei, nu sunt dureroase, dar pot cauza mancarimi, roseata, umflaturi si pot duce la dezvoltarea unei sensibilitati sporite a zonei infectate.
10. Keratoza actinica – formatiuni tumorale sub forma unor pete roz, bej, scuamoase, ce sunt considerate leziuni precanceroase, factorul generator fiind radiatiile UVB.
Masuri de preventie – SFATURI DE URMAT!
1. Folositi corect produsul de fotoprotectie. Trebuie aplicat cu cel putin 20 de minute inainte de expunerea la soare, pe toate zonele descoperite de haine, cu reaplicare la interval de 2-3 ore si dupa fiecare imersie in apa. Nu uitati de buze, prin utilizarea unui balsam protector cu SPF.
2. Utilizati masuri fizice de fotoprotectie: palarii cu boruri largi, sepci, imbracaminte adecvata.
3. Limitati expunerile la soare in intervalul orar 11-16. Nu frecventati solarul.
4. Atentie la medicamentele si produsele utilizate.
5. Acordati atentie pielii dupa expunerea la soare, prin utilizarea unor produse de ingrijire blande ce hidrateaza si calmeaza tegumentul, adaptate tenului si patologiilor cutanate. Sunt de evitat gamele ce contin parfumuri sau coloranti. Dusul este obligatoriu imediat dupa sport, eforturi fizice intense, piscina.
6. Evitati imbracamintea si incaltamintea stramta din materiale sintetice.
7. Evitati mersul descult la piscine, hoteluri, dusuri comune.
8. Evitati utilizarea in comun a prosoapelor, a incaltamintei, a articolelor de imbracaminte.
9. Evitati caldura excesiva.
10. Nu uitati de autoexaminarea periodica a tegumentului. Atentie la nevi (alunite)! Urmariti daca apar modificari de forma, culoare, dimensiuni, structura si simptome. Adresati-va medicului dermatolog pentru evaluare dermatoscopica cel putin o data pe an.
11. Recomandam consult dermatologic periodic pentru consiliere, diagnostic si managementul afectiunilor cutanate.