Sfaturi pentru o digestie sanatoasa de sarbatori
21.12.2021 in Ne implicam, Sfatul FarmacistuluiSarbatorile de iarna reprezinta pentru multi dintre noi cea mai frumoasa perioada din an: traditii, familie, liniste. Petrecem timpul alaturi de cei dragi si savuram preparate culinare alese. Dincolo de starea generala de fericire, sarbatorile vin si cu o serie de provocari - disconfort gastric manifestat prin: crampe abdominale, balonare, arsuri in capul pieptului, senzatie de “stomac greu”, crize biliare, constipatie sau greata.
Cu ajutorul unui stil de viata sanatos si o dieta echilibrata - combinarea corecta a alimentelor, respectarea orelor de masa, aport suficient de lichide, sport regulat, limitarea alcoolului si a tutunului - poti elimina disconfortul digestiv. Daca aceste obiective nu pot fi atinse, produsele pentru digestie te pot ajuta prin favorizarea absorbtiei nutrientilor necesari si mentinerea unui tranzit intestinal optim.
Cum poti sa elimini disconfortul gastric si sa te bucuri in liniste de sarbatori?
Optati pentru mese mai mici si dese pentru a nu suprasolicita sistemul digestiv. Este mai indicat sa luati zilnic cinci mese mai mici decat doua-trei foarte consistente.
Incercati sa mancati incet si sa mestecati bine fiecare inghititura. Nu uitati ca digestia incepe chiar din cavitatea bucala unde amilaza salivara ajuta la digestia alimentelor ce contin amidon.
Nu incepeti prima masa a zilei cu preparate greu de digerat.
Nu consumati apa in timpul mesei! Lichidele dilueaza sucul gastric si ingreuneaza activitatea enzimelor digestive. Specialistii recomanda sa se consume apa inaintea unei mese ori la o jumatate de ora dupa.
Faceti miscare! Activitatea fizica imbunatateste motilitatea intestinala, punand in miscare un colon lenes si prevenind aparitia problemelor digestive. Masajul abdominal, exercitiile la sala, inotul, alergarea se numara printre activitatile care ajuta la reglarea tranzitului intestinal. Atentie! Aceste activitati nu se fac imediat dupa masa, ci la cel putin o ora dupa aceea.
Nu uitati sa consumati si supe sau ciorbe in aceasta perioada. Sunt indicate pentru ca reprezinta mese calde neacide, hidratante, care calmeaza mucoasa gastrica. Supele/ciorbele au putine calorii, dar ocupa un volum important in stomac, determinandu-va astfel sa consumati mai putin din celelalte feluri de mancare
Consumati la fiecare masa importanta din zi si o salata de cruditati sau de muraturi pentru imbunatatirea digestiei.
Una din mesele unei zile ar fi bine sa fie din fructe. Fructele, consumate ca masa separata si nu ca desert (pentru ca au un timp de digestie diferit de restul alimentelor) energizeaza organismul si confera o cantitate importanta de vitamine, minerale, antioxidanti si fibre care va ajuta sa aveti o digestie usoara.
Dupa fiecare masa copioasa, ajuta-ti organismul cu enzime digestive, combinatii cu saruri biliare, fibre solubile si pro/prebiotice sau un ceai medicinal pentru ca acestea usureaza procesul de digestie al alimentelor si amelioreaza simptomele neplacute. Acestea ar putea contribui si la pierderea in greutate, in cazul in care excesul de kilograme a fost provocat de o digestie deficitara.
- combinatiile enzime digestive + fibre solubile + pro / prebiotice - actioneaza asupra compusilor greu digerabili in stomac si imbunatatesc digestia, reduc balonarea, lupta cu efectele de supraalimentare si regleaza tranzitul intestinal.
- combinatiile enzime digestive + bila bovina + ghimbir - ingrediente naturale combinate intr-o formula inovatoare ce combat eficient indigestia dupa mese copioase - aliat de nadejde in caz de combinatii alimentare nesanatoase ce asociaza alimentele proteice cu surse de lipide si carbohidrati.
- medicamente cu acizi biliari (acid dehidrocolic) si saruri biliare stimuleaza descarcarea vezicii biliare si se recomanda pentru diskinezia biliara si colecistita cronica.
- combinatiile extracte de plante (ghimbir, fenicul, schinduf, menta, musetel, sfecla rosie, ardei iutie) + enzime digestive (pancreatina, pepsina, lactaza, distaza, celulaza, lipaza) sustin buna functionare a sistemului digestiv si sunt un suport in sustinerea secretiei biliare hepatice si mentinerea ph-ului fiziologic la nivel gastric.
- extractele din plante (papaya, menta, fenicul, ghimbir, gentiana, ardei iute, alga rosie) + componente homeopate (fosfat de calciu 3x , fosfat de magneziu 3x , clorura de potasiu 3x , fosfat de sodiu 3x , sulfat de potasiu 3x , clorura de sodiu 6x) stimuleaza digestia prin activarea glandelor salivare si cresterea nivelului de enzime digstive. Inlatura rapid senzatia de balonare si de stomac “greu”, avand proprietati antiinflamatoare, antispastice si calmante.
Ceaiuri si suplimentare alimentare care ajuta digestia:
• musetel - calmeaza stomacul si ajuta la digestie;
• anason - stimuleaza digestia;
• menta – amelioreaza problemele de secretie biliara, digestie lenta si reduce gazele intestinale;
• ghimbir - calmeaza durerile abdominale, elimina gazele si senzatia de greata, stimuleaza metabolismul;
• coriandru - combate balonarile si colicile intestinale;
• anghinare - ajuta procesul de digestie si scade colesterolul;
• lavanda - uleiul de lavanda are diverse proprietati terapeutice si poate fi utilizat pentru starile de balonare, tulburari digestive datorate stresului sau colici abdominali
• chimenul - combate „gazele”, are un efect de stimulare a enzimelor pancreatice, este benefic in indigestii, constipatie, dureri abdominale si ajuta la eliminarea toxinelor din organism.
• feniculul - favorizeaza procesul de digestie si previne balonarile.
• turmericul - are proprietati antiinflamatoare si antimicrobiene, fiind benefica pentru ameliorarea starilor de balonare si sustinerea bunei functionari a ficatului.
• sunatoarea - este folosita pentru dureri stomacale, detoxifierea ficatului si prevenirea problemelor digestive.
• rozmarinul - stimuleaza producerea si eliminarea bilei si contribuie la reducerea spasmelor
• salvia - sustine procesul de digestie, intrucat favorizeaza eliberarea normala a bilei si reduce senzatia de balonare.
Fructe recomandate in perioada sarbatorilor:
• ananas proaspat contine bromelaina, o enzima capabila sa degradeze proteinele si favorizeaza digestia rapida;
• papaya contine o enzima numita papaina care ajuta la digestia proteinelor si stimuleaza secretia biliara;
• kiwi - favorizeaza digestia;
• banane - reduc in proportie de 75% durerile de stomac cauzate de indigestie.
Alte solutii utile care usureaza digestia:
• bicarbonatul de sodiu dizolvat in apa;
• capsulele cu ulei esential de menta;
• suplimente pentru digestie usoara din plante medicinale;
• carbune medicinal - absoarbe gazele si ajuta la inlaturarea toxinelor.
Pentru a imbunatati digestia de sarbatori, iti recomandam sa faci si miscare.
Activitatea fizica stimuleaza motilitatea intestinala, prevenind aparitia problemelor digestive.