Secretiile nazale la copii in functie de culoare
23.08.2021 in Sfatul FarmacistuluiMucusul din secretiile nazale are rolul de a proteja nasul si sinusurile de diversele particule din mediul inconjurator cum sunt: praful, bacteriile sau virusurile. Secretiile nazale sunt normale si nu exista motive de ingrijorare. Exista insa si situatii in care aceste secretii pot ascunde afectiuni mai serioase si e nevoie de consult medical de urgenta.
Cele mai frecvente cauze ale secretiilor nazale la copii:
⇨ Raceala sau gripa – in cele mai multe cazuri, secretiile nazale ale copiilor sunt cauzate de raceala sau gripa.
⇨ Reactiile alergice – Praful, polenul, parul de pisica sau mucegaiul sunt alergeni care se manifesta, in general, si prin secretii nazale abundente.
⇨ Sinuzita – atunci cand sinusurile sunt inflamate, caile nazale se ingusteaza si se formeaza mucusul. Acesta are o textura groasa si poate cauza o senzatie de sufocare.
Ce indica secretiile nazale, in functie de culoare
⇨ Secretii nazale transparente (incolore) - sunt absolut normale. Corpul uman produce aproximativ 1.5 litri de mucus zilnic, mare parte fiind inghitit. Acest mucus contine proteine, anticorpi, diverse saruri si o cantitate mare de apa. Ajunse in stomac, aceste saruri se dizolva, corpul producandu-le in continuare, pentru a proteja nasul si sinusurile.
⇨ Secretiile nazale transparente apar din cauza alergiilor sau din cauza unei raceli usoare.
- daca mucusul e mai consistent, e vorba despre alergie; in rinita alergica pot aparea secretii transparente, in cantitate mai mare, insotite si de alte simptome: stranut, prurit nazal, ocular, conjunctivita alergica, oboseala, in absenta febrei.
- daca mucusul e asemanator apei, e vorba despre o infectie virala.
In timpul sarcinii, multe viitoare mamici au o secretie nazala mai abundenta, numita rinoree nealergica, fenomen care inceteaza dupa nastere.
⇨ Secretii nazale albe – apar in afectiunile virale care presupun congestie nazala sau obstructie: raceli obisnuite, rinite, rinofaringite. In general, apar si alte simptome: febra sau subfebra, stare generala alterata, oboseala sau durere in gat. Cand exista obstructie, secretiile obisnuite isi schimba culoarea, prin deshidratare, avand o cantitate mai mica de apa. Mucusul nazal apare astfel mai gros si uneori tulbure si reprezinta semnul obisnuit al unei congestii sau al unei raceli. Daca mucusul alb persista mai mult de doua saptamani si e asociat cu dureri de cap, e posibil sa fie vorba despre sinuzita.
⇨ Secretii nazale galbene – este semnul ca organismul reactioneaza impotriva infectiei instalate. Culoarea galbena provine de la celulele albe ale sangelui (leucocitele) care apar la locul inflamatiei incercand sa anihileze „inamicul” si captureaza germenii de la nivelul foselor nazale. Odata omorate, aceste celule sunt eliberate la nivelul nasului si se scurg sub forma unei secretii galbene sau galben-maronii.
⇨ Secretii nazale verzi apar dupa o raceala prelungita in care au persistat secretii incolore, albe sau galbene peste 12-14 zile si pot insemna dezvoltarea unei infectii bacteriene la nivelul nasului sau sinusurilor. In acest caz, de cele mai multe ori, este necesara antibioterapia. Exista multe situatii cu secretii de culoare verde care nu reprezinta suprainfectie bacteriana, ci doar evolutia normala a unei infectiii virale.
⇨ Secretii nazale roz/ rosii – culoarea roz sau rosie a secretiilor nazale indica prezenta sangelui in acestea. Caile nazale sunt iritate, iar cauza acestei iritatii poate fi depistata de medic.
⇨ Secretii nazale maro – poluarea este responsabila pentru colorarea in nuante de maro a mucusului, dar si fumatul pasiv poate fi vinovat.
⇨ Secretii nazale negre – acestea reprezinta un motiv serios de ingrijorare – poate fi vorba despre o infectie fungica grava si este absolut necesar consultul medical de urgenta.
Diagnosticarea corecta a pacientului
Culoarea secretiilor nazale nu va stabili niciodata diagnosticul si atitudinea terapeutica. Toate semnele si simptomele unui pacient trebuie integrate si apoi observat tabloul intreg, examenul clinic al pacientului ramanand extrem de important.
Sunt situatii in care sunt necesare examene complementare: cultura din exudatul nazal, fie pentru bacterii, fie pentru fungi, hemograma si probe inflamatorii, radiografie sau tomografie de sinusuri pentru o atitudine terapeutica adecvata.
Tratament secretii nazale copii - secretiile nazale pot fi combatute printr-un tratament care se ofera in functie de cauza secretiilor.
Daca secretiile nazale sunt cauzate de raceala sau gripa, ele dispar odata ce raceala este vindecata.
Daca secretiile sunt cauzate de reactiile alergice, ele dispar cand copilul nu mai e expus la alergeni ori cand ia un tratament pe baza de antihistaminice, care combate manifestarile reactiilor alergice.
Pe langa tratamentul oferit de medic pentru combaterea secretiilor nazale prin tratarea cauzei acestora, exista si o serie de remedii care pot ameliora starea copilului, reducand secretiile nazale.
Hidratarea – e foarte important ca cel mic sa se hidrateze, astfel incat sa se fluidifice mucusul iar secretiile nazale sa fie mai usor de eliminat.
Solutii saline nazale – acestea elimina mucusul si elibereaza caile nazale, astfel incat copilul sa respire mai usor.
Inhalatii cu aburi – aburii au efect decongestionant, deblocand caile nazale si stimuland eliminarea secretiilor.
Cu toate ca sunt deranjante, secretiile nazale sunt inofensive si trec de la sine in cateva zile. In unele situatii insa, acestea pot fi cauzate de o afectiune ce necesita ingrijiri medicale.