Imunitatea și infecțiile virale sezoniere inclusiv SARS-COV2
11.02.2021 in Sfatul FarmacistuluiSistemul imunitar joaca un rol crucial pentru supravietuirea noastra. El asigura capacitatea naturala de aparare a organismului, protejandu-ne de bacterii, virusuri sau paraziti. O imunitate puternica se mentine prin hrana curata, sanatoasa, miscare zilnica, o stare emotionala echilibrata.
Pentru a creste imunitatea organismului tau exista nenumarate solutii pe care ni le ofera natura si nu in ultimul rand , noi insine printr un mod de viata adecvat.
Un produs eficient in stimularea imunitatii ar trebui sa intrunesca unele calitati si anume:
- sa stimuleze producerea de anticorpi, sa stimuleze actiunea celulelor imunitare , adica celulele T, NK, macrofage;
- sa creasca vitalitatea organismului si sa sustina functia de detoxifiere a lui prin imbunatatirea activitatii hepatice;
- sa aiba efect adaptogen si antioxidant, etc.
Cand vorbim de imunitate, de obicei, ne gandim la imunitatea tractului respirator, insa noi privim lucrurile per amsamblu, organismul fiind tratat ca un tot unitar. Asadar, ne gandim si la imunitatea creata prin functia de detoxifiere de la nivelul colonului.
Colonul, prin alimentatia incorecta, poate sa sufere unele trasformari, ce pot fi vizibile la nivelul intregului sistem, adica prin scaderea imunitatii, prin reactii alergice la nivelul pielii , prin constipatie, etc.
Cum ne intoxicam?
• Printr-o alimentatie incorecta, adica prin consumul excesiv de alimente rafinate, lipsa fibrelor vegetale, excesul de proteine animale, excesul de zahar, de alimente aditivate.
• Poluarea din mediul ambiant, stresul cronic, sedentarismul.
• Perturbarile transitului intestinal sau placa de mucoid.
In practica farmaceutica exista o multitudine de remedii pentru stimulare si mentinerea unei imunitati care sa ne asigure vindecarea rapida in cazul unui episod viral sau care sa ne „puna la adapost" pentru o perioada cat mai mare de timp.
Despre sistemul imunitar
As dori sa amintesc si faptul ca este considerat al 7-lea creier, intrucat are reprezentanti in intregul organism, fiind format din celule care se misca peste tot si iau decizii autonome, fara sa consulte encefalul, „conversand” eventual cu unul dintre celelalte „creiere” - precum intestinul sau ficatul. Asa cum spuneam anterior, intestinul gros, prin functia sa de detoxifiere detine un rol destul de important, mi-as permite chiar sa afirm ca putem vorbi de un sistem imunitar mixt endocrino-imunitar, nu doar imunitar.
Aceasta convingere este intarita de faptul ca legaturile cu glandele endocrine si neurotransmitatorii sunt fantastice si reprezinta „reteua de internet interioara” a corpului nostru.
Mihai Eminescu afirma : „Daca omul ar fi venit inaintea plantei pe pamant, ar fi fost cu totul lipsit de sprijin”.
Incepem si noi incursiunea in sprijinul sistemului imunitar, prin solutiile pe care ni le ofera natura cu ajutorul plantelor.
S-a investigat influența administrării orale a unui extract apos-etanolic dintr-un amestec de Thujae occidentalis herba, Baptisiae tinctoriae radix, Echinaceae purpureae radix și Echinaceae pallidae radix, în cursul infecției cu virusul gripal A la șoareci. Extractul a fost administrat șoarecilor prin apa potabilă timp de 14 zile începând cu 6 zile înainte de infecția intranazală cu virusul gripei tip A. Progresul infecției a fost înregistrat într-un interval de timp de 21 de zile. Parametrii pentru evaluarea activității antivirale au fost rata de supraviețuire și ziua medie până la moarte.
Într-un alt set de experimente șoarecii infectați au fost sacrificați în zile definite. Determinarea scorului de consolidare și titrul virusului au fost efectuate pentru fiecare plămân.
Datele arată că tratamentul oral cu extractul mai sus amintit, a indus o creștere semnificativă statistic a ratei de supraviețuire, a prelungit timpul mediu de supraviețuire și a redus consolidarea pulmonară și titrul de virus.
Experimentele demonstrează că imunomodulatorul vegetal administrat cu 6 zile înainte de expunere este un inhibitor puternic al patologiei virusului gripal A in vivo .
Sa nu uitam si de rolul unor vitamine si minerale care vin in ajutorul imunitatii ca de exemplu vitamina C, vitamina D si zincul.
Zincul este un element esential care ofera multe beneficii terapeutice. Organismul uman contine aproximativ 2 pana la 3 grame de zinc, care poate fi intalnit in oase, dinti, piele, ficat, muschi, leucocite etc. Din cauza ca niciuna dintre acestea nu poate constitui o rezerva constanta de zinc, pentru a-si putea asigura cantitatea zilnica optima din acest mineral, organismul depinde de asimilarea sa pe cale alimentara. Peste 300 de enzime diferite cu functii vitale in organism depind de aportul de zinc pentru a functiona la parametri inalti. Unele dintre aceste metaloenzime au ca si componenta principala de baza ionul de zinc. Zincul are o contributie importanta si la inhibarea replicarii intracelulare a virusurilor ARN ca de exemplu SARS COV 2.
Vitamina D este denumirea generică a unui grup de 10 compuşi sterolici dintre care sunt mai importanţi vitamina D2 (ergocalciferol) si vitamina D3 (colecalciferol).
O deficiență severă de vitamina D, se constată începând cu valoarea de 12 nanograme sau mai puțin pe mililitru de sânge si duce la decalcifiere osoasă gravă și dureroasă, numită rahitism la sugari și copii mici și osteomalacie la adulți.
Există numeroase indicii că diverse boli netransmisibile (hipertensiune arterială, diabet, boli cardiovasculare, sindrom metabolic) sunt asociate cu niveluri plasmatice scăzute ale vitaminei D.
Vitamina D reglează eliberarea insulinei, inhibă creșterea tumorilor, stimulează formarea de celule roșii în sânge și supraviețuirea și activitatea macrofagelor, importante pentru sistemul imunitar. Ea are un rol important in protectia infectiilor respiratorii acute, inclusiv cele de raceala si gripa cauzate de diverse virusuri.
In cazul pacientilor cu deficit de vitamina D infectati cu coronavirus sau alte virusuri gripale, administratrea de suplimente cu vitamina D a scazut sansele de a dezvolta complicatii pulmonare cu peste 50%.
Vitamina C (acidul ascorbic) face parte din grupa vitaminelor hidrosolubile (solubile in apa) si contribuie activ la franarea proceselor degenerative din organism. Organismul uman nu isi poate sintetiza propria vitamina C si tocmai de aceea trebuie sa si-o procure din alimente sau din alte surse. Vitamina C administrata in mod sustinut ajuta la functionarea normala a sistemului imunitar, asigurand rezistenta organismului impotriva infectiilor, participa la sinteza hormonilor glandelor suprarenale, previne uzura celulara, incetinind procesul de imbatranire, are rol de echilibrare a organismului fiind necesar in metabolismul calciului si al altor minerale, are rol de echilibrare a sistemului imunitar, prevenind aparitia astmului si a alergiilor si stimuland productia de interferon, factor cu proprietati antiinfectioase remarcabile. Deci vitamina C reduce severitatea si durata simptomelor racelii si gripei.
Suplimentele cu vitamina C, in medie, reduc durata racelii cu 8% la adulti si cu 14% la copii.
Mai jos cateva recomandari:
• alimentatie corespunzatoare si un consum redus de zahar pentru ca acesta interfera cu absorbtia vitaminei C;
• odihna suficienta, minim 7-8 ore de somn;
• respectarea regulilor de igiena - spalat des pe maini cu apa si sapun, circa 20 de secunde;
• avut grija cand sunteti racit / gripat - tratament corespunzator, odihna (nu mergeti la serviciu - risc de a imbolnavi si alte persoane)
• practicati sport, pentru buna functionare a sistemului cardio-vascular si pentru reducerea stresului - se recomanda: mers la sala, inot dar si cateva exercitii fizice care se pot efectua acasa;
• renuntarea la cafeaua in exces - cafeaua si ciocolata in exces sunt doua alimente care nu fac bine sistemului imunitar;
• renuntarea la fumat;
• consum de alcool cu moderatie: < 10 ml alcool /saptamana;
• folosirea imbracamintei adecvata conditiilor meteo;
• vaccinare conform recomandarilor medicale;
• efectuarea frecventa a controalelor medicale (cel putin odata la 6 luni);
• evitatarea pe cat se poate a contactului cu persoanele bolnave.
In concluzie, pentru a avea o imunitate buna a organismului in sezonul rece si implicit in aceasta pandemie aveti grija la alimentatie si, pe cat posibil, luati in considerare recomandarile de mai sus.
Articol scris de: Farmacist Amalia Elena Băltărețu