Imunitatea la copii - ce este, cum se dezvolta si cum o stimulam?
20.09.2021 in Sfatul FarmacistuluiRacelile si gripa fac parte din viata noastra a tuturor, insa sunt mult mai prezente si mai frecvente in randul copiilor mici, deoarece micutii au sistemul imunitar in curs de dezvoltare.
Sistemul propriu, complex, de aparare al organismului, care are rolul de a identifica celulele proprii de cele care sunt straine si de a neutraliza virusurile, bacteriile si microbii, se numeste imunitate.
Cand se formeaza imunitatea?
Sistemul imunitar al bebelusului se dezvolta pe tot parcursul copilariei, pana la maturitate, insa primii trei ani de viata sunt cei mai importanti in progresul lui. Atunci, sistemul imunitar invata sa se lupte cu diferite boli. Rolul sistemului imunitar este acela de a proteja copilul de agenti patogeni sau germeni precum bacterii, virusuri, ciuperci si toxine din mediul extern si de a-l ajuta sa ramana sanatos.
De ce este importanta, in primii trei ani de viata, o imunitate puternica a copilului?
• Il protejeaza de boli ce pot avea efecte puternice asupra organismului;
• Il protejeaza de complicatii ce pot avea repercusiuni in viitor;
• Ii influenteaza dezvoltarea si starea emotionala;
• Il protejeaza de ceilalti membri ai familiei ce au o imunitate scazuta.
Desi alaptat, un nou-nascut are nevoie de protectie speciala in primele zile dupa nastere, iar expunerea sa ulterioara la mediul inconjurator va trebui sa se faca treptat pentru ca organismul sau sa se obisnuiasca cu factorii de mediu.
Ce poti face pentru a-l proteja de microbii si virusurile la care este expus in fiecare zi?
1. Vaccinarea – sistemul imunitar al bebelusului va produce anticorpi pregatiti sa elimine agentii patogeni specifici. Atentie! Vaccinarea nou-nascutului se va desfasura doar dupa consultarea medicului de familie. In cazul in care acesta prezinta afectiuni ale sistemului imunitar, medicul va recomanda sau nu vaccinarea.
2. Laptele matern - Colostrul este primul lapte secretat de mama in primele 48 de ore dupa nastere, fiind foarte bogat in imunoglobuline si alti nutrienti esentiali in sustinerea unei bune functionari a sistemului imunitar si a sistemului digestiv. Pentru asigurarea unei imunitati sporite, copilul trebuie hranit imediat dupa nastere. Laptele matern contine anticorpi, enzime, grasimi sau proteine care sustin si intaresc sistemul imun al celor mici. Laptele praf, chiar daca este imbogatit cu minerale si vitamine, nu poate sa imite 100% compozitia laptelui matern.
3. Zincul este un mineral cu rol antioxidant si ajuta sistemul imunitar al copilului. Consumul de zinc este important pentru buna functionare a sistemului imunitar si a creierului. Deficitul de zinc are ca efect slabirea imunitatii si instaurarea unei stari de oboseala a organismului.
Cele mai bune surse de zinc se gasesc in urmatoarele alimente:
• stridii, homar;
• carne de vita, de porc sau de pui;
• seminte de dovleac, caju, naut, fasole, mazare, fulgi de ovaz, migdale;
• lapte, iaurt (cu continut scazut de grasimi), branza.
4. Echinaceea este o planta cu proprietati imunostimulatoare cu spectru larg de actiune si este de ajutor in intarirea imunitatii copiilor. In sezonul rece, echinacea ne poate feri de raceli, viroze respiratorii sau de alte infectii comune.
Probiotice – bacterii benefice care contribuie la intarirea sistemului imunitar in copilarie prin sinteza imunoglobulinelor de tip A si cresc capacitatea corpului de a lupta cu infectiile si la crearea unui echilibru la nivelul stomacului si al intestinului.
Cele mai bune surse de probiotice se gasesc in urmatoarele alimente:
• Iaurt, chefir, varza murata;
• Rosii;
• Usturoi, ceapa, sparanghel.
5. Omega 3 si complex de vitamine si minerale - Uleiul din ficatul de cod are rol antioxidant si imunostimulator si reprezinta o sursa de acizi grasi Omega-3 si vitamine A, D si E. Uleiul din ficatul de cod poate fi recomandat copiilor care sufera de afectiuni respiratorii sau care trec printr-o perioada de adaptare la un nou mediu, o activitate sustinuta si care solicita efort.
6. Vitamina C – este un nutrient foarte important care activeaza sistemul imunitar prin cresterea leucocitelor, a imunoglobulinelor si a interferonului si lupta impotriva infectiilor.
Vitamina C este disponibila in alimente precum:
• portocale, lamai, limes, grapefruit, capsuni, kiwi;
• ardei gras, broccoli, rosii, cartofi.
7. Suplimentele alimentare
In lunile care contin litera „R“, atunci cand temperaturile de afara sunt mai scazute, organismul uman are nevoie de un aport mai mare de vitamine si minerale care intaresc imunitatea pe care le primeste in cantitati mai reduse din natura.
8. Vitamina D - Acumularea de vitamina D este direct proportionala cu expunerea la razele soarelui. In lunile reci, acest lucru este mai dificil, putandu-se instala un deficit, care poate fi compensat prin aport de suplimente de vitamina D.
Atentie! Dozele se stabilesc in urma unor teste de sange care confirma carenta si in functie de varsta copilului.
Excesul de produse pentru sustinerea imunitatii
In cazul in care sistemul imun este afectat, pot fi utile anumite suplimente alimentare care sa asigure vitaminele si mineralele utile functionarii organismului. Cu toate acestea, excesele trebuie evitate, pentru ca, in unele cazuri, pot face mai mult rau decat bine si pot duce la afectiuni grave. Tocmai de aceea, suplimentele alimentare trebuie administrate copiilor doar la recomandarea farmacistului sau a medicului si sub atenta lui supraveghere.
Concluzii:
• Sistemul imunitar al copiilor este un mecanism complex, de a carui functionare optima sunt responsabile o multitudine de substante, organe si functii ale organismului.
• Ii poti oferi un start bun in viata copilului tau alaptandu-l exclusiv pana la varsta de 6 luni, apoi prin asigurarea unei diete echilibrate, bogata in vitamine, minerale si fibre.
• Incurajarea unui stil de viata cat mai activ, dar si un mediu familial placut sunt foarte importante pentru imunitate.
• Invatati copiii sa practice de mici activitatea fizica, sa manance sanatos, sa se odihneasca suficient si sa zambeasca in fiecare zi, pentru a-si dezvolta o minte sanatoasa intr-un corp sanatos!
Mens sana in corpore sano!