GHID: pentru parinti de bebelusi - Cum alegem corect formula de lapte praf? Care este cea mai potrivita apa pentru bebelusi?
27.01.2022 in Sfatul Farmacistului, Regulamente campanii promotionaleLaptele de mama este un aliment miracol, atat pentru copilul tau, cat si pentru tine!
Pentru bebelusul tau, laptele de mama este o hrana naturala perfecta care il ajuta sa creasca si sa se dezvolte in primul an de viata:
• este un aliment total, continand toti nutrientii si apa de care are nevoie copilul pentru primele 6 luni de viata;
• contine anticorpi care protejeaza bebelusul impotriva alergiilor si a infectiilor;
• ajuta la dezvoltarea optima a creierului;
• este usor de digerat, intotdeauna proaspat, steril si la temperatura optima;
• scaunele nou nascutilor alaptati la san sunt mai putin abundente;
• alaptarea la san favorizeaza realizarea unei legaturi speciale intre tine si copilul tau;
• sugarul scade mai putin in greutate (scaderea fiziologica) si recupereaza mai rapid aceasta scadere in greutate;
• prin efortul depus la supt se dezvolta muschii si oasele fetei.
Alaptarea este benefica si pentru mame:
• nu costa, nu necesita pregatire, esti mereu gata sa alaptezi;
• producerea laptelui reprezinta un consum de energie pentru organismul mamei si o ajuta sa piarda din kilogramele depuse in timpul sarcinii;
• faciliteaza uterul sa revina mai repede la dimensiunea normala;
• ajuta la prevenirea aparitiei cancerului de san si ovarian si ajuta la intarirea oaselor (previne osteoporoza);
• scade riscul de aparitie a diabetului zaharat de tip 2;
• laptele matern este la indemana, comod de manipulat, igienic si este la temperatura potrivita; reprezinta si o economie de timp si bani.
Atunci cand copilul nu este hranit sau hidratat adecvat, medicul pediatru sau neonatolog iti poate recomanda suplimentarea cu lapte praf sau a unor formule de lapte speciale. Desi alaptarea este hrana ideala pentru copil si cea mai buna modalitate pentru ca acesta sa fie sanatos, o hranire si o hidratare adecvate sunt absolut esentiale.
Formulele de lapte praf sunt create special pentru a reproduce cat mai fidel compozitia laptelui matern (lapte umanizat). Cercetarile care au dus la crearea lor si standardizarea proceselor tehnologice fac din formulele de lapte probabil cele mai reglementate alimente. Ele sunt sigure pentru nou-nascut si pentru copiii cu alimentatie diversificata.
- Valoarea energetica a formulelor standard este de minimum 60, maxim 75 kcal/100 ml, in comparatie cu cele 67 kcal/100 ml ale laptelui matern;
- Macronutrientii se gasesc, in general, in proportii de 47% grasimi, 44% carbohidrati si 9% proteine.
- De regula, laptele praf este imbogatit cu diferite substante nutritive: vitamine, acizi grasi esentiali, fier, agenti pre – si/sau probiotici.
CE TIPURI DE FORMULE DE LAPTE PRAF EXISTA?
Din punctul de vedere al consistentei produsului, exista trei tipuri de formula de lapte:
- formula de lapte praf, care se prepara prin amestecarea cu apa (cea mai intalnita pe piata si cea mai putin costisitoare);
- formula de lapte lichida concentrata, care se prepara prin diluarea cu apa;
- formula de lapte gata preparata, care poate fi folosita direct, fara a fi nevoie de preparare speciala (aceasta este si cea mai costisitoare si cea mai putin comercializata, cel putin pe piata romaneasca).
In functie de substantele continute, exista urmatoarele tipurile de lapte praf:
- Formula pe baza de lapte de vaca - majoritatea bebelusilor incep cu acest tip de formula. Laptele de vaca a fost modificat pentru a se asemana cu laptele matern si acest lucru ii ofera formulei echilibrul corect de nutrienti si face formula mai usor de digerat. Desi e bine tolerata in general, unii bebelusi - cei alergici la proteinele din laptele de vaca - au nevoie de alte tipuri de formula pentru sugari.
- Formula pe baza de lapte de soia recomandata mai ales pentru:
• sugari cu galactozemie (o tulburare metabolica rara) sau deficit ereditar de lactaza;
• sugari cu IgE- alergia la proteinele din laptele de vaca;
• sugari ai caror parinti aleg o dieta vegetariana pentru copii, pe termen lung.
Formule hipoalergenice
- hidrolizate - concepute special pentru bebelusii care fac alergie la proteinele din lapte sau din soia.
Aceste tipuri de formule contin proteine care sunt hidrolizate – partial sau complet – in dimensiuni mai mici decat cele din laptele de vaca si formulele pe baza de soia. Formulele hidrolizate sunt indicate bebelusilor care nu tolereaza laptele de vaca sau formulele pe baza de soia. Formulele hidrolizate extensiv sunt o optiune pentru bebelusii care au alergie la proteine si pentru prevenirea dermatitei atopice.
Formule fara lactoza
Aceasta formula este potrivita pentru bebelusii cu intoleranta la lactoza . Intoleranta la lactoza este rara la bebelusi. Printre simptome se numara diaree, dureri abdominale, gaze si balonare, sindroame de malabsorbtie sau maldigestie. Formula hipoalergenica va contine proteine complet hidrolizate (defalcate).
Formule anti-reflux
– laptele este ingrosat cu scopul de a preveni refluxul la bebelusi. Instructiunile de preparare a formulelor anti-reflux pot fi diferite fata de formula standard.
Formule specializate cu un continut special de substante nutritive pentru sugarii prematuri sau dismaturi care au o greutate foarte mica la nastere si bebelusii care au afectiuni medicale specifice.
- formule imbogatite cu fier sau calciu - pentru a creste aportul in functie de nevoile copilului;
- formule pentru sugari imbunatatite cu acid docosahexaenoic (DHA) si acid arahidonic (ARA). Acestia sunt acizi grasi Omega-3 care se gasesc in laptele matern si in anumite alimente - peste si oua. Unele studii sugereaza ca includerea DHA si ARA in formula sugarului poate ajuta dezvoltarea creierului;
- formule pentru sugari cu pre- si probiotice – substante care sustin bacteriile sanatoase in intestine;
- formule special pentru colici si constipatie - amestec de proteine optimizate;
- formule special pentru tulburări gastrointestinale funcționale combinate - combinatie de colici, constipatie și regurgitatii;
- formule special pentru alergii/intolerante alimentare cu afectarea severa a mucoasei (ex. enteropatie)
- malabsorbție, APLV (alergia la protena din laptele de vaca) cu manifestări digestive asociate;
- formule pentru APLV (alergia la proteina din laptele de vaca) severă sau alergii alimentare multiple;
- formule organice- acestea provin din lactate produse fara utilizarea de pesticide, erbicide, antibiotice sau hormoni de crestere si, din acest motiv, sunt considerate mai sanatoase. Cu toate acestea, anumite formule sunt indulcite cu zahar din trestie de zahar, care este mult mai dulce decat zaharurile utilizate in mod obisnuit in formula si care ar putea contribui la probleme cum ar fi cariile si cresterea in greutate;
- formule pentru malnutritie: aport oral insuficient (boli neurologice), nevoi nutriționale crescute (arsuri, traumatisme, pre- și postoperator), anorexie;
- formule special pentru tulburări gastrointestinale la copii peste 1 an: fibroză chistica, pancreatita, enterita post radioterapie, diaree cronica/malabsorbtie, sindrom de intestin scurt, arsuri/sepsis
- dieta peptidica usor absorbabila pentru pacientii cu disfunctie gastrointestinala.
Formulele pentru nevoi și situații speciale se folosesc doar la indicația medicului, ele fiind formule atipice, care impun obligatoriu supraveghere pediatrică de specialitate.
Care sunt criteriile pentru alegerea formulei potrivite?
1. Varsta bebelusului.
Producatorii de formula de lapte dozeaza atent continutul nutritional al produsului in functie de nevoile pe care le are bebelusul. In principiu, formulele de lapte sunt impartite pe categorii de varsta care, in general, nu variaza foarte mult de la un producator la altul:
- formula de inceput - destinata bebelusilor care sunt alimentati inca de la nastere cu formula, in exclusivitate sau ca si completare la alimentatia cu lapte matern. Unii producatori ofera varietati ale acestei formule de inceput, propunand formule special destinate bebelusilor prematuri sau celor cu greutate foarte mica la nastere, care contin un adaos de substante nutritive necesare dezvoltarii copilului.
- formula dupa 6 luni (la unii producatori dupa 4 luni) - este, in general, destinata bebelusilor care au fost alaptati exclusiv o perioada, dar si bebelusilor care primesc formula ca supliment alimentar. Este mai satioasa decat formula de inceput, continand substante nutritive mai numeroase, adecvate nevoilor crescute ale bebelusului.
- formula dupa 12 luni (la unii producatori dupa 10 luni) - este, in general, o formula de completare a alimentatiei bebelusului care trebuie sa contina, la aceasta varsta, si o serie de alimente solide introduse in alimentatie conform unei scheme de diversificare specifice. Este o asa-numita formula de crestere, care poate fi pastrata in alimentatia copilului pana la 2 - 3 ani, avand un aport semnificativ la dezvoltarea armonioasa a organismului si la mentinerea sanatatii.
2. Compozitia laptelui este cat mai apropiata de laptele matern si, in acest sens, producatorii se straduiesc sa scoata pe piata formule cat mai calitative, imbogatite cu tot felul de nutrienti care sa asigure o crestere la fel de sanatoasa ca si cea a bebelusilor care sunt hraniti cu lapte matern.
• Proteine de care are nevoie bebelusul ca sa creasca, in cantitatea adaptata nevoilor lui, conform varstei;
• Acizi grasi esentiali din uleiuri vegetale - elemente importante in dezvoltarea creierului si a organismului, in general. Exista studii care confirma faptul ca bebelusii care au fost alaptati cu o formula imbogatita cu acizi grasi au avut o mai buna dezvoltare a simtului vizual, precum si a capacitatii de rezolvare a problemelor in perioada scolara. Acizii grasi reduc, de asemenea, riscul de boli cardiovasculare in perioada copilariei.
• Probiotice si prebiotice - elemente extrem de importante care ajuta la dezvoltarea si la mentinerea sanatatii sistemului digestiv al bebelusilor. Cele mai comune probiotice sunt Bifidobacterium si Lactobacillus, despre care numeroase studii au aratat ca pot preveni afectiuni precum diareea infectioasa sau dermatita atopica la bebelusi. Prebioticele sunt fibre care favorizeaza dezvoltarea bacteriilor prietenoase, avand efecte benefice asupra florei intestinale. Efectul lor este acela de crestere a numarului de bacterii prietenoase, precum si favorizarea absorbtiei calciului. De asemenea, prebioticele previn constipatia.
• Lactoza care ii ofera necesarul de energie;
• Adaos de fier care il fereste pe bebe de anemie;
• Sunt imbogatite cu vitamine precum A, D, E si K;
- Vitamina A ajuta la dezvoltarea unui sistem imunitar puternic;
- Vitamina D contribuie la buna dezvoltare a oaselor si a articulatiilor;
- Vitamina E este un antioxidant puternic;
- Vitamina K are un rol important in circulaţia sangelui;
• Au cantitate redusa de sare si raport calciu-fosfor potrivit varstei copilului;
• Lipsa zaharului - un criteriu important in alegerea formulei de lapte.
Pepararea corecta a formulei – Pasii pregatirii laptelui praf sunt simpli si trebuie respectati cu strictete.
- Pune apa potabila la fiert timp de 1 minut si las-o sa se raceasca pana la temperatura optima de preparare a formulei de lapte indicata de producator pe cutie. Aceasta variaza intre 60 ̊ si 80 ̊ C, deoarece la aceasta temperatura eventualele bacterii existente in pudra sunt distruse. Apoi toarna apa in biberon.
- Masoara cantitatea de apa cu ajutorul gradatiilor biberonului;
- Respecta intocmai numarul de masuri de lapte praf pentru cantitatea de apa din biberon;
- Infileteaza biberonul, pune capacul si agita bine;
Cea mai potrivita apa pentru bebelusi
Apa destinata hidratarii și pregatirii hranei bebeluailor trebuie sa indeplinească urmatoarele cerinte:
• continutul de saruri minerale sa nu fie mai mare de 500 mg/l;
• continutul de sodiu sa fie mai mic de 20 mg/l;
• continutul de nitrati sa fie mai mic de 50 mg/l;
• continutul in fluoruri sa fie mai mic de 1,5 mg/l. Apele potabile cu un continut de fluoruri mai mare de 1,5 mg/litru nu sunt recomandate pentru consumul regulat al sugarilor si copiilor sub 7 ani;
• sa aiba un PH optim consumului permanent, pH-ul neutru 7 sau usor alcalin.
Fiecare poveste de alaptare este unica si chiar daca nu e intotdeauna usor, este important de retinut ca majoritatea dificultatilor intampinate in alaptare pot fi prevenite sau rezolvate prin informare corecta si ajutor de specialitate.