Ghid pe varste: Administrarea corecta a medicamentelor la copii
24.03.2022 in Sfatul Farmacistului, Regulamente campanii promotionale
REGULI DE BAZA:
- Respectati sfatul medicului si al farmacistului! Respectati recomandarile pentru varsta si greutatea pe care le-ati primit; o cantitate mai mare nu inseamna ca va avea efect mai rapid/mai semnificativ. In cazul in care pe eticheta se specifica faptul ca este contraindicat sub o anumita varsta/greutate, nu-l administrati fara aprobarea medicului (sunt si situatii in care este posibila utilizarea);
- Cand oferiti un medicament copilului, aveti grija sa fie cel corect (multe recipiente/ambalaje sunt asemanatoare) si sa administrati cantitatea corecta;
- Cititi cu atentie prospectul; aici veti afla toate informatiile necesare legate de doza specifica fiecarei categorii de varsta, respectiv greutatea asociata, modul de administrare, modul de preparare (daca este cazul), dar si modul de pastrare a medicamentului (unele medicamente cum sunt picaturile nazale sunt valabile in general un timp scurt dupa deschidere; altele trebuie pastrate la frigider pentru a nu se altera substanta activa);
- Folositi dispozitivul corect de dozaj de care dispun majoritatea produselor si nu tacamuri de bucatarie;
- Daca este necesara administrarea simultana a mai multor medicamente, consultati-va cu medicul sau cu farmacistul cu privire la modul lor de administrare, mai ales ca uneori este vorba de substante similare/identice ce pot cauza supradozaj sau/si interactiuini nedorite.
REGULI PE VARSTE
Dozele si modul de administrare al medicamentelor la copii si bebelusi sunt stabilite de catre medicul prescriptor si se tine cont la eliberarea prescriptiilor de mai multi factori printre care: varsta, greutatea si istoricul patologic al pacientului.
0 - 3 luni
- Bebelusii nu dispun de un reflex bine dezvoltat de inghitire, iar administrarea pe cale orala a medicamentelor se poate dovedi problematica;
- In vederea stabilirii dozei necesare (calculata per kg/corp) se recomanda cantarirea copilului;
- Pentru a va asigura ca medicamentul ajunge in corp si nu este scuipat/regurgitat, apelati la o seringa gradata (pentru substantele cu textura mai densa) sau la o pipeta (daca substantele sunt mai lichide) si urmariti inghitirea sa. Nu este recomandat sa il introduceti in biberon cu lapte/ceai/apa deoarece se poate aduna pe peretii acestuia sau bebelusul sa nu consume tot lichidul; in consecinta, va prezenta eficacitate redusa.
3 luni - 1 an
- Copiii dupa 6 luni dispun de obicei de un reflex de deglutitie (dovada fiind chiar introducerea diversificarii asociata), asadar medicamentele sunt mai usor de administrat;
- In cazul in care medicatia presupune administrarea sub forma de tableta/comprimate, pisati-o intr-o lingurita si amestecati cu putina apa, deoarece cei mici nu sunt capabili sa le inghita ca atare (poate aparea inecarea); apa ajuta la o inghitire fara probleme (in caz contrar poate aparea varsatura, iar medicamentul nu va fi asimilat). Exista si situatii in care o anumita substanta provoaca un reflex de voma; nu administrati o alta doza imediat deoarece problema se poate repeta si nu aveti cum sa aflati ce cantitate din medicament a ajuns in organism. In plus, varsatura cauzeaza o deshidatare si impune un repaus alimentar si o hidratare corespunzatoare, prin urmare asteptati pana la urmatoarea ora de administrare.
Peste 1 an
- Desi comprimatele masticabile sunt indicate de producatorii de medicamente dupa varsta de 7 ani, sunt copii care le pot ingera si mai devreme fara probleme; aceeasi regula se aplica si in cazul celor de supt (asociate durerilor de gat de obicei);
- Asigurati-va insa ca va aflati langa ei si ii urmariti de fiecare data pentru a preveni eventuale accidente. Odata cu cresterea, apare si posibilitatea unor forme de administrare variate, in cazul in care copilul nu tolereaza una din ele (exemplu: forma de praf hidrosolubil poate fi inlocuita cu tableta/comprimat).
In cazul copiilor, exista cateva categorii de medicamente frecvent utilizate: cele destinate infectiilor respiratorii, cele pentru tratarea problemelor gastrointestinale, precum si cele pentru alergii. Nerespectarea modului de administrare sau a cantitatii de medicament poate conduce la alergii, intoxicatii/ iritatii ale pielii. De administrarea corecta a medicamentelor depinde bunul parcurs al tratamentului.
Siropul de tuse
- tusea productiva: se administreaza in timpul zilei, pana cel mai tarziu la ora 18:00, pentru a evita fluidificarea secretiilor bronsice pe timpul serii si al noptii cu declansarea crizelor de tuse productiva pe timpul noptii.
- tuse neproductiva (seaca): se administreaza in timpul zilei, dar si seara pentru a evita declansarea crizelor de tuse seaca in timpul noptii. Cateodata, exista ca efect secundar somnolenta pentru anumite tipuri de siropuri.
Dupa administrarea siropurilor pentru tuse, nu se recomanda consumul de alimente solide sau lichide minim 30 minute dupa administrarea siropurilor, deorece siropurile pentru tuse au inclusiv actiune emolienta, de calmare a iritatiei gatului. Se recomanda consumarea de multe lichide pe toata durata adminstrarii siropurilor de tuse.
Picaturi/spray nazal
In cadrul picaturilor nazale sau spray-urilor nazale se evidentiaza doua mari tipuri: picaturi/spray-uri nazale cu apa de mare si picaturi/spray-uri nazale decongestionante. Produsele ce contin apa de mare sunt destinate administrarii intranazale si se folosesc ori de cate ori este nevoie: inainte de curatarea nasului copilului (inainte de folosirea dispozitivului medical tip "batista bebelusului" sau "pompita nazala"), dar si concomitent cu picaturile/spray-urile decongestionante pentru a hidrata si proteja mucoasa nazala. De asemenea, apa de mare cu efect hipertonic este foarte eficienta chiar in tratarea primelor simptome de nas infundat sau cu mucozitati excesive. Decongestionantele nazale se administreaza pe perioade scurte de timp si se recomanda in general o administrare de 1-2 picaturi in fiecare nara de 3 x/ zi maxim 5-7 zile .
Antitermice/Analgezice
Se administreaza in caz de febra (T > 38.2 ̊C), se folosesc timp de 5-10 zile, in functie de kg/varsta copilului. Administrarea lor se face dupa mese. Se recomanda consum crescut de lichide in timpul tratamentului cu antitermice/antipiretice pentru a evita deshidratarea din cauza temperaturii crescute.
Antibioticele
Se administreaza doar la recomandarea medicului pe baza certitudinii unei infectii de tip bacterian, la interval de 6-8-12 ore sau chiar 24 ore in functie de antibioticul ales. In plus, se recomanda un antimicotic (previne aparitia candidozei) si un probiotic, administrat la 2 ore dupa consumul antibioticului in majoritatea cazurilor, preferabil concomitent cu iaurt, timp de inca 2 saptamani dupa terminarea curei cu antibiotic.
Medicamente pentru durere de stomac /diaree
Acestea se folosesc la indrumarea medicului in functie de afectiune. Se recomanda administrarea de antiacide sau medicamente adresate refluxului gastro-esofagian, antidiareice, preferabil cu 15-30 minute inainte de masa sau dupa mese, conform prescriptiei medicale, administrate in biberon sau intr-un pahar cu apa. Acestea trebuiesc insotite de un regim alimentar de cel putin 5 zile.
Medicamentele antiparazitare
Se administreaza dimineata de obicei, pe stomacul gol. Nu se recomanda administrarea concomitenta cu lapte. Se recomanda administrarea hepatoprotectoarelor pe toata durata tratamentului si inca 2-3 saptamani dupa terminarea tratamentului antiparazitar.
Aerosolii
Se folosesc la copii doar in cazurile in care acestia au o afectiune la nivel respirator cu substante recomandate de medicul specialist/pediatru. Nu se recomanda timp indelungat (maxim 3-5 zile). Aerosolii cu substante bronhodilatatoare antiastmatice trebuie efectuati de 2 sau 3 ori pe parcursul zilei respectand acelasi interval orar, cu 30 minute inainte de masa sau la o ora dupa masa pentru a spori absorbtia substantelor.
Unguente/creme pentru uz local
Se administreaza local, pe tegumentul curat, in strat subtire, in functie de patologie si recomandarea dermatologului sau pediatrului, In cazul in care contin cortizon sau antibiotic, se recomanda aplicarea 1-2 ori/zi pe durata tratamentului.
Medicamentele pe baza de cortizon
Se administreaza conform indicatiilor medicului prescriptor. In mod normal, cea mai mare parte a dozei zilnice se administreaza dimineata pentru ca sinteza de corticosteroizi din organism este mai mare in timpul diminetii, iar aportul din exterior vine sa compenseze deficitul intern de cortizon. Nu se administreaza timp indelungat deoarece conduc la afectarea cartilajelor de crestere la copii si se recomanda regim fara sare.
Medicamentele pentru alergii/astm
Antialergicele se administreaza, de obicei, seara, pentru ca cele mai multe dintre ele au ca efect secundar starea de somnolenta. Antiastmaticele se administreaza in mod normal seara pentru ca, in general, crizele astmatiforme se declanseaza seara sau in timpul noptii."
Exista anumite categorii de medicamente care nu pot fi administrate la bebelusi din cauza raportului beneficiu/risc foarte mare pe care acestea il prezinta: reactii alergice periculoase de tip soc anafilactic, sindrom Reye, spasm glotic. Ca si reguli generale, nou-nascutilor, sugarilor si copiilor sub 6 ani nu li se administreaza: acid acetilsalicilic, produse medicamentoase ce contin mentol si sunt destinate aplicarii topice la nivelul toracelui, gatului, fetei, nasului sau produse apicole (in cazul produselor apicole, varsta sub care nu se recomanda utilizarea lor este de 2-3 ani).
DE RETINUT !!!
Folositi masurile gradate care insotesc medicamentul in cutia originala (capac, lingurita, seringa, pipeta) special gandite in functie de textura medicamentului, nu lingura sau lingurita din bucatarie!
Urmariti cu atentie marcajele de gradatie deoarece pot fi usor interpretate gresit; nu administrati copilului o lingura in loc de o lingurita sau 15 ml in loc de 5 ml; astfel de greseli pot avea urmari fatale. Curatati-le bine dupa fiecare utilizare! Sub nicio forma nu oferiti copilului sa bea direct din sticla (daca este un sirop/medicament lichid)!
Administrarea la bebelusi se face cu mare atentie, indiferent ca ii administram un medicament de tip suspensie, un sirop sau o crema/unguent local deoarece acesta este mult mai sensibil decat un copil trecut de varsta de 6 ani. La bebelusi, administrarea trebuie facuta doar la indicatia medicului.
Pastrati medicamentele intr-un loc sigur (in dulapiorul de la baie este umezeala, de evitat), dar mai ales intr-un loc incuiat sau la distanta de accesul copiilor!
Nu mintiti niciodata copilul cu privire la un medicament ca ar putea fi o bombonica (data viitoare poate incerca singur si poate urma o tragedie)!
Atentie la finalizarea unui tratament: antibioticul trebuie administrat cate zile a fost recomandat, chiar si dupa disparitia simptomelor. Acelasi lucru se aplica si probioticelor care insotesc un astfel de tratament.
Verificati intotdeauna termenul de valabilitate dupa deschiderea unei solutii, nu presupuneti nici ca trebuie, nici ca nu trebuie aruncat, nici ca daca a fost pastrat la frigider nu mai este sau dimpotriva este inca utilizabil.
Niciodata nu administrati medicamente copilului dumneavoastra doar pentru ca au fost prescrise unui alt copil si “i-a fost bine”!
Cititi cu atentie prospectul! Nerespectarea modului de administrare si a cantitatii de medicament poate conduce la alergii, intoxicatii/iritatii ale pielii.
Daca varsa medicamentul, nu repetati doza inainte de a intreba un medic daca acest lucru este sau posibil/ indicat in acea situatie.