Diareea la copii: cauze, tratament si preventie
16.08.2021 in Sfatul FarmacistuluiDiareea este o afectiune pediatrica foarte comuna si se manifesta prin scaune frecvente, nelegate sau apoase. Diareea poate sa fie insotita de scaderea poftei de mancare, varsaturi, scadere brusca in greutate sau febra.
CAUZELE DIAREEI:
1. Acuta – dureaza mai putin de doua saptamani si este cauzata de:
◼ gastroenterita infectioasa – apare in urma contactului cu virusuri (rotavirus sau enterovirusuri - mai ales pe timpul verii), bacterii (E. coli, Sallmonela sau Campylobacter) sau paraziti intestinali intalniti in sursele contaminate de apa sau alimente ( Giardia, Cryptosporidium, Entamoeba histolytica).
◼ toxiinfectii alimentare – se manifesta prin diaree si varsaturi cauzate de ingestia unui aliment contaminat cu toxine produse de stafilococi sau clostridii.
◼ utilizarea de antibiotice – unele antibiotice modifica tipul si numarul bacteriilor intestinale, favorizand multiplicarea bacteriei Clostridium dificile. Aceasta elibereaza toxine care determina inflamatia mucoasei intestinului gros – colita.
◼ alergii alimentare.
2. Cronica – este cauzata, de obicei, de:
◼ Factori care tin de dieta – intoleranta la lactoza sau consumul exagerat de anumite alimente;
◼ Infectie – cauzata in special de paraziti;
◼ Boala celiaca;
◼ Boala inflamatorie intestinala.
SIMPTOME: - pot sa apara simptome diverse:
◼ Senzatie de greata, dureri si crampe abdominale, balonare;
◼ Deshidratare;
◼ Scaune moi si frecvente;
◼ Lipsa poftei de mancare;
◼ Nevoia urgenta de a merge la toaleta.
Diareea este foarte periculoasa la sugari sau la copiii mici, deoarece poate cauza deshidratare severa in doar o zi. Anumite simptome sunt motive de ingrijorare:
◼ Semne de deshidratare: scaderea cantitatii de urina eliminata, letargie sau apatie, plans fara lacrimi, sete excesiva si gura uscata;
◼ Stare generala alterata; Febra;
◼ Scaune cu sange;
◼ Dureri abdominale si sensibilitate abdominala extrema la atingere;
◼ Sangerari cutanate – apar mici puncte purpurii (petesii) sau pete (purpura).
CE PRESUPUNE TRATAMENTUL?
Inca de la primele simptome este importanta rehidratarea cu cat mai multe lichide neindulcite, iar in cazul bebelusilor, se recomanda continuarea alaptarii. Tratamentul se concentreaza pe administrarea de lichide si de electroliti. Majoritatea copiilor cu diaree sunt tratati cu succes cu lichide administrate oral. Lichidele se administreaza intravenos doar la copiii care nu consuma suficiente lichide sau sunt grav deshidratati.
In farmacii, farmacistul va poate recomanda solutii de rehidratare orala care contin carbohidrati si sodiu intr-un echilibru adecvat. Bauturile energizante, sifonul, sucurile si alte bauturi similare contin prea putin Na si prea multi carbohidrati si de aceea nu trebuie utilizate.
Cand copilul prezinta varsaturi, se administreaza cantitati mici si frecvente de lichide, incepand cu 5 ml la 5 minute si crescand doza treptat, in functe de toleranta. Cu rabdare si incurajare, majoritatea copiilor pot ingera o cantitate suficienta de lichid pentru a evita necesitatea administrarii intravenoase.
DIETA– Copilul trebuie sa consume o dieta adecvata varstei cat mai curand dupa rehidratare si daca nu mai prezinta varsaturi. Sugarii trebuie sa primeasca doar lapte de la san sau lapte praf fara lactoza.
Se recomanda alimente care opresc tranzitul accelerat.
◼ Orez;
◼ Branza proaspata de vaci;
◼ Supa de morcovi;
◼ Banane;
◼ Paine prajita;
◼ Carne slaba de pui (fiarta);
◼ Cartofi fierti.
Alimente de evitat:
◼ preparatele prajite in ulei;
◼ carne preparata, altfel decat fiarta sau la abur;
◼ fasole;
◼ mazare;
◼ varza;
◼ conopida;
◼ alimente care provoaca balonare;
◼ produse lactate.
Se recomada consumarea unor cantiati mici de mancare, in reprize mai dese decat de obicei. Regimul alimentar se completeaza cu probiotice (ajuta la vindecarea si la refacerea florei intestinale) sau cu remedii naturiste.
◼ Probioticele se pot lua sub forma de suplimente alimentare sau prin alimente care contin culturi bune de bacterii (iaurt, chefir, muraturi);
◼ Ceaiul de menta – atenueaza crampele abdominale, accelereaza procesul de reglare a tranzitului si previne deshidratarea;
◼ Suplimente pe baza de extracte vegetale (afin, nalba de padure, menta, turita mare) – efect antidiareic, antispastic, reduce disconfortul abdominal.
IN FARMACIE, sunt 3 tipuri de tratamente impotriva diareei:
◼ medicamente antidiareice: acestea regleaza tranzitul intestinal si reduc numarul scaunelor. Pentru ca pot induce constipatia, farmacisul recomanda ca antidiareicele sa nu fie utilizate in mod abuziv;
◼ medicamente antispastice: acestea reduc crampele si durerile abdominale;
◼ antibiotice: sunt folosite mai ales in cazul diareei infectioase si au rolul de a distruge agentul patogen.
CUM SE PREVINE DIAREEA LA COPII:
◼ Spalarea frecventa a mainilor cu apa si sapun, mai ales dupa ce copilul merge la toaleta si inainte sa manance;
◼ Spalarea alimentelor si a suprafetelor din bucatarie;
◼ Consumul alimentelor imediat dupa preparare;
◼ Verificarea intotdeauna a calitatii apei potabile consumate;
◼ Adoptarea unui regim alimentar echilibrat;
◼ Depozitarea rapida a resturilor alimentare in frigider;
◼ Dezghetarea alimentelor congelate in frigider.
DE RETINUT!!!
◼ Diareea este o afectiune comuna la copii si se poate rezolva de la sine in multe cazuri.
◼ Gastroenterita virala este cea mai frecventa cauza.
◼ Copilul trebuie evaluat de medic daca prezinta semne de gravitate (semne de deshidratare, dureri abdominale intense, febra, scaune cu puroi sau sange).
◼ Testele de laborator sunt rareori necesare cand diareea dureaza mai putin de 2 saptamani.
◼ Deshidratarea este probabila daca diareea este severa sau prelungita.
◼ Rehidratarea orala este eficienta in majoritatea cazurilor.
◼ Vaccinarea este importanta: riscurile pot fi diminuate daca sunt facute la timp vaccinurile, in special vaccinarea impotriva rotavirusului. Rotavirusul provoaca nu numai diaree, dar si deshidratare, in aceste cazuri fiind necesara internarea copilului mic sau a bebelusului.