Fotoprotectia nu este optionala, este obligatorie pentru sanatatea pielii!
23.06.2021 in Sfatul FarmacistuluiPielea protejeaza organismul de radiatia solara. Radiatia ultravioleta (UV), desi invizibila pentru om, este componenta radiatiei solare care are cel mai mare efect asupra tegumentului.
Spectrul UV al radiatiilor solare este impartit in 3 categorii:
- unde scurte UVC (200-280 nm) - sunt absorbite de stratul de ozon si nu ating suprafata Pamantului;
- unde medii UVB (280-320 nm) - responsabile pentru arsuri solare, bronzare si aparitia cancerelor cutanate;
- unde lungi UVA (320-400 nm) – responsabile de producerea dermatozelor fotoalergice, iar pe termen indelungat de imbatranirea pielii, aparitia ridurilor si a cancerelor cutanate.
Pentru a evita efectele neplacute ale expunerii la UV sunt necesare masuri de fotoprotectie reprezentate de folosirea cremelor ecran, cu factor de protectie solara (SPF), purtarea de haine adecvate, palarii cu boruri largi si ochelari de soare.
Factorul de protectie solara, cunoscut sub denumirea de SPF reprezinta capacitatea unui produs de a opri cantitatea de radiatii UVB absorbita de piele.
Valoarea factorului de protectie solara SPF indica gradul de protectie solara oferit.
- produsele cu SPF 15 ofera o protectie de 93% in fata radiatiilor UVB;
- produsele cu SPF 30 blocheaza radiatiile UVB in proportie de 97%;
- produsele cu SPF 50 protejeaza pielea in proportie de pana la 99%.
Valoarea factorului de protectie solara masoara, de asemenea, si perioada pentru care pielea este protejata. De exemplu, daca pielea ar fi arsa dupa 10 minute de expunere la radiatii, atunci cand folosim un produs cu factor de protectie solara 15, pielea va fi arsa dupa o perioada de 15 ori mai lunga, adica dupa aproximativ 150 de minute.
Important de retinut: SPF este o unitate de masura pentru UVB. De aceea, un produs de fotoprotectie eficient trebuie sa aiba atat spectru UVB, cat si spectru UVA.
Cum aplicam produsele cu factor de protectie solara?
Aplicati crema inainte de expunerea la soare, ideal cu 15-30 minute inainte; astfel, pielea are suficient timp sa absoarba factorul de protectie;
Crema solara trebuie aplicata la fiecare 2-3 ore, astfel incat sa ramana eficienta;
Crema de protectie solara trebuie sa fie suficienta si sa acopere toata suprafata pielii care va fi expusa;
Radiatiile UV penetreaza norii, de aceea este important ca protectia solara sa fie aplicata si in zilele noroase;
Beneficiile cremelor solare:
Previn imbatranirea prematura a pielii, care poate aparea in urma expunerii la radiatiile UV;
Previn arsurile solare;
Reduc riscul de cancer de piele;
Previn deshidratarea pielii; aceasta poate aparea in urma expunerii prelungite la soare.
RECOMANDARI:
- Aplicati o crema cu un grad inalt de protectie, intre 30 si 50+, din 2 ore in 2 ore;
- Purtati o palarie, ochelari de soare si haine care va protejeaza de soare, cu tesaturi in care sa nu patrunda lumina;
- Cautati umbra cat mai mult posibil;
- Evitati expunerea la soare in orele de varf (intre orele 10:00 si 16:00);
- Folositi cremele de protectie solara chiar si atunci cand intrati sau stati in apa (piscina, apa marii); chiar daca produsul este rezistent la apa, puterea lui de protectie se reduce in contact cu apa;
- Folositi regulat cremele de protectie solara adecvate tipului dumneavoastra de piele si de ten, incepand din luna martie pana in octombrie, chiar si in zilele cu nori, ploioase, cat si pe perioada iernii daca mergeti la munte sau la schi;
- In primele 6 luni de viata, evitati expunerea directa a copilului la soare, protejandu-l cu creme de protectie solara speciale pentru perioada de viata 0-2 ani, imbracaminte cu filtru UV, umbreluta si palarii cu boruri mari;
- Alegeti intotdeauna pentru ingrijirea zilnica a tenului dumneavoastra (hidratare, nutritie, reducerea seboreei, prevenirea imbatranirii, indepartarea petelor pigmentare) creme de fata prevazute cu factor de protectie solara (SPF); daca ele nu sunt disponibile, folositi intotdeauna o crema SPF aplicata peste produsul de ingrijire zilnica pe care dumneavoastra il utilizati;
- Evitati folosirea produselor improvizate (nestandardizate) pentru protectie solara de tip „eco" sau „bio", disponibile in supermarketuri; ele nu au capacitatea de a asigura protectia impotriva soarelui, producand frecvent arsuri sau reactii alergice. In farmacii exista produse certificate ecologic, pe baza de plante, extrem de sigure si eficiente, capabile sa va protejeze eficient de soare!
Cereti intotdeauna sfatul medicului sau al farmacistului cand va decideti sa cumparati o crema cu protectie solara! Veti primi o recomandare personalizata tipului dumneavoastra de piele si de ten, in acord cu starea dumneavoastra de sanatate si a tratamentelor pe care le urmati.