Cum ne protejam copiii de razele solare? Iti prezentam cateva sfaturi utile
08.07.2021 in Sfatul FarmacistuluiCopiii au o piele foarte fina, alba, cantitatea de pigment din piele e mai redusa, toate acestea implicand o scadere a capacitatii de a se apara de soare. Cremele de protectie solara si fotoprotectia mecanica sunt esentiale pentru a proteja pielea copilului si pentru a reduce riscul dezvoltarii cancerului de piele.
Protectia solara la bebelusi sub 6 luni:
Pielea bebelusilor este imatura, fiind mult mai vulnerabila in fata agresiunii solare.
In cazul bebelusilor cu varsta pana in 6 luni, protejarea se va face prin fotoprotectie mecanica:
• Haine lejere, din materiale naturale, ce acopera cea mai mare parte a suprafetei corpului. De asemenea, palariile cu boruri largi sunt absolut necesare pentru a proteja zona fetei si a gatului.
• Tesaturile dense (denimul, matasea, bumbacul sau inul) ofera o mai buna protectie;
• se recomanda purtarea hainelor lejere, a bluzelor/camasilor cu maneci lungi si a pantalonilor lungi. De evitat hainele mulate, eficienta lor fiind mai scazuta din cauza intinderii fibrelor;
• Purtarea hainelo etichetate UPF. UPF este echivalentul SPF si reprezinta cantitatea de radiatie UV ce penetreaza tesatura si ajunge in contact cu pielea noastra. In cazul bebelusilor si a copiilor mici se recomanda un SPF de 50+. Sunt recomandate in special in zone cu apa, nisip sau zapada, dar si in zonele fara umbra.
• Evitarea plimbarilor in intervalul orar 11-16 – indicele UV este ridicat in acest interval.
• Plimbarile cu masina – copilul trebuie asezat (pe cat posibil) pe partea cu umbra si este recomandata utilizarea parasolarului intrucat geamul masinii filtreaza radiatiile UVB, insa nu filtreaza si radiatiile UVA!
Protectia solara - bebelusi peste 6 luni si copii
Incepand cu varsta de 6 luni, pe langa protectia mecanica se adauga si cremele de fotoprotectie.
Cremele de protectie solara trebuie sa prezinte urmatoarele caracteristici:
• Se recomanda produsele dermatocosmetice, testate dermatologic si din game special concepute pentru copii. Se recomanda folosirea filtrelor minerale care nu prezinta risc de reactii adverse.
• Fotoprotectie cu spectru larg, atat UVB cat si UVA!
• Factor de protectie solara (SPF) 50+.
• Produs rezistent la apa.
• Cremele de protectie solara se aplica cu 20 min inainte de expunerea la soare si se reaplica la fiecare 2h.
• Cremele de protectie solara trebuie aplicate pe tot parcursul anului.
O categorie aparte o reprezinta copiii cu dermatita atopica.
In cazul copiilor (peste 1 an) cu dermatita atopica, expunerea cu prudenta la soare si vacantele la mare au efecte benefice.
In farmacie, exista creme de fotoprotectie speciale pentru pielea atopica, cu filtre atent selectionate, fara coloranti, parfumuri, uleiuri sau parabeni, dar care au in plus agenti emolienti ce previn uscaciunea pielii.
La copiii cu dermatita atopica, transpiratia, nisipul, sarea sau clorul pot produce iritatii. De aceea, inainte de a reaplica crema de fotoprotectie este necesar un dus scurt, cu apa calduta, fara agenti de curatare. De asemenea, se contraindica statul mult in apa iar la sfarsitul zilei, dupa dusul de seara, e obligatorie aplicarea unei creme emoliente, speciala pentru dermatita atopica.
Parintii trebuie sa protejeze pielea copilului de arsurile solare! Arsurile solare in perioada copilariei si adolescentei cresc incidenta melanomului de varsta adulta!