Ce sunt vaccinurile? De ce este recomandat sa le facem? Importanta vaccinarii anticovid-19
02.11.2021 in Sfatul Farmacistului
Germenii sunt peste tot, atat in mediul din jur, cat si in corpul nostru. Atunci cand o persoana este vulnerabila si vine in contact cu un organism daunator, acesta poate produce infectia si chiar moartea.
Un patogen este o bacterie, un virus, un parazit sau o ciuperca care poate provoca boli. Fiecare patogen este alcatuit din mai multe subunitati, de obicei unice pentru acel germene specific si pentru boala pe care o provoaca. Aceasta subunitate este denumita antigen si prezenta lui determina formarea de anticorpi. Cand corpul este expus pentru prima data la un antigen, este nevoie de timp pentru ca sistemul imunitar sa raspunda si sa produca anticorpi specifici acelui antigen. Acesta este raspunsul imun primar. In tot acest timp, persoana este vulnerabila sa faca boala. Odata ce organismul produce anticorpi, se creeaza celule care au „memorie”. Ele pastreaza informatia despre un anumit antigen si raman vii in organism, chiar si dupa ce patogenul este distrus de anticorpi. Aceasta este memoria imunologica.
Cum functioneaza un vaccin?
• Vaccinul este un mod sigur si inteligent de a produce un raspuns imun in organism, fara a provoca boala. Vaccinurile sunt produse medicale care contin forme atenuate sau inactive de organisme cauzatoare ale unei boli, intr-o cantitate suficienta pentru a activa sistemul de aparare al corpului si a produce imunitate pentru viitor, dar nu suficienta pentru a cauza boala respectiva.
• Vaccinurile contin si alte ingrediente (conservanti, stabilizatori, surfactanti, reziduuri, diluanti, adjuvanti) care joaca un rol important in a mentine siguranta vaccinului si care asigura ca vaccinul va produce efectul asteptat. Desi pot parea putin cunoscute atunci cand sunt citite pe eticheta vaccinului, multe dintre aceste ingrediente apar in mod natural in organism, in mediul inconjurator si in alimentele pe care le consumam.
Cand esti vaccinat, sistemul tau imun va raspunde astfel:
• Recunoaste germenii invadatori, cum ar fi virusurile sau bacteriile;
• Produce anticorpi - proteine produse in mod natural de sistemul imunitar care „lupta” cu virusul sau bacteria si previn aparitia bolii;
• Pastreaza memoria patogenului - isi „aminteste” despre antigen si cum poate sa lupte impotriva lui. Daca in viitor vei fi expus la acel germen, sistemul tau imunitar il poate distruge rapid inainte de a aparea boala.
Sistemul nostru imunitar este conceput pentru a-si aminti. Odata expusi la una sau mai multe doze de vaccin, de obicei ramanem protejati fata de acea boala ani de zile, zeci de ani sau chiar toata viata. De aceea vaccinurile sunt atat de eficiente. Nu va fi nevoie sa treci prin boala si sa fii tratat deoarece vaccinurile ne impiedica in primul rand sa ne imbolnavim.
Ce tipuri de vaccinuri exista?
Exista mai multe tipuri diferite de vaccinuri. Indiferent de cum este creat un vaccin, fiecare tip este conceput pentru a „invata” sistemul imunitar cum sa lupte impotriva unui anumit tip de germene si in consecinta, impotriva bolii pe care acesta o poate provoca.
Cand cercetatorii creeaza vaccinuri, tin cont de urmatoarele aspecte:
• Cum raspunde sistemul imunitar la acel germene
• Cine sunt persoanele care au nevoie sa fie vaccinate
• Care este cea mai buna tehnologie pentru a crea vaccinul
Tinand cont de acesti factori, exista 4 categorii mari de vacinuri:
• Vaccinuri cu virus viu-atenuat
• Vaccinuri cu virus inactivat
• Vaccinuri care contin subunitati virale (fragmente sau proteine din constitutia virusului)
• Vaccinuri care contin toxoide
Recent, in cadrul dezvoltarii vaccinurilor impotriva infectiei cu SARS-CoV-2, virusul care cauzeaza actuala pandemie COVID-19, firme pioniere in biotehnologie si inginerie genetica au creat vaccinuri inovatoare. Ele sunt folosite pentru prima data la oameni deoarece s-au dovedit a fi sigure si au determinat un raspuns imun eficace:
• Vaccinuri cu ADN si ARN
• Vaccinuri cu vectori virali
• Vaccinuri cu ARN mesager care produc anticorpi (determina o imunitate pasiva)
De ce este imporatant ca majoritatea populatiei sa se vaccineze?
Daca nu ne-am vaccina, am fi expusi riscului de a face forme de boala grava si de a ramane cu dizabilitati in urma unor afectiuni cum ar fi rujeola, meningita, pneumonia, tetanosul sau poliomielita. Multe dintre aceste boli pot pune viata in pericol. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca vaccinurile salveaza intre 2 si 3 milioane de vieti in fiecare an.
Desi este posibil ca unele boli sa fi devenit mult mai putin frecvente ca urmare a vaccinarii, germenii care le provoaca continua sa circule in anumite parti sau in toata lumea. Astazi, datorita usurintei circulatiei oamenilor, patogenii infectiosi pot trece fara greutate granitele si pot infecta pe oricine nu este protejat.
Existe doua motive esentiale pentru a ne vaccina:
• Sa ne protejam pe noi insine
• Sa-i protejam pe cei din jurul nostru
Vaccinarea protejează nu doar persoana care este vaccinată, ci și alte persoane, prin imunitate colectivă. Când un număr suficient de mare de oameni sunt vaccinaţi, aceștia nu transmit boli. Imunitatea colectivă îi protejează astfel și pe pe cei care nu sunt vaccinaţi: persoane cu un sistem imunitar slăbit, bebelusi foarte mici, pacienti grav bolnavi sau cu alergii severe.
80% este rata de vaccinare cea mai mica a populatiei, iar pentru unele boli chiar de 95%, pentru a produce imunitate de grup. Dacă rata vaccinării scade sub aceste valori, populaţia nu mai este protejată suficient.
O acoperire vaccinală antiCOVID de cel puțin 80% din populația României ne va permite:
• să eliminăm pierderile de vieți omenești;
• să reducem suferința celor care dezvoltă simptome severe;
• să ne reluăm viața socială de dinainte de pandemie;
• să investim resursele în alte domenii de interes pentru umanitate;
• să stăm alături de bunici și de cei vulnerabili din punct de vedere medical;
• să ne creștem copiii și să-i educăm respectându-le nevoia fundamentală de socializare în școală și în grupurile de prieteni.