Congestia nazala (nasul infundat) si rinoreea: ce este, tratamente, cauze?
12.10.2021 in Sfatul FarmacistuluiCongestia nazala (nasul infundat) reprezinta un simptom care apare atunci cand mucoasa nazala si a sinusurilor paranazale isi mareste grosimea din cauza vaselor de sange inflamate de la acest nivel (se congestioneaza), iar respiratia nazala devine dificila.
Odata cu senzatia de nas infundat poate aparea o secretie. Congestia si secretia nazala reprezinta probleme comune care de obicei sunt asociate, dar pot sa apara si independent una de cealalta.
Cauze si caracteristici ale congestiei nazale si ale rinoreei:
◼ Sinuzita acuta (infectia unui sinus recent instalata)
- Secretie mucoasa sau purulenta, adeseori unilaterala;
- Uneori, un gust metalic sau neplacut, durere faciala sau cefalee, eritem sau sensibilitate a zonelor de deasupra sinusurilor maxilare sau frontale;
- Fara prurit si iritatie a faringelui sau a ochilor.
◼ Alergii
- Secretie apoasa, stranut, lacrimare si prurit ocular;
- Mucoasa nazala palida;
- Adeseori, simptomele apar sezonier sau in urma expunerii la posibili factori declansatori.
◼ Abuz de decongestionante
- Congestie de rebound cand se opreste administrarea de decongestinante;
- Mucoasa nazala palida.
◼ Corp strain intranazal (in special la copii)
- Secretie unilaterala urat mirositoare, uneori cu striuri de sange.
◼ Rinita vasomotorie
- Secretie apoasa recidivanta, stranut, mucoasa nazala rosie;
- Nu se identifica factori declansatori.
◼ Infectie virala de cai respiratorii superioare
- Secretie apoasa, insotita de faringita, stare generala modificata si mucoasa nazala eritematoasa (rosie).
◼ Modificari anatomice si anomalii de structura
- Cel mai frecvent este vorba de polipi (sau vegetatii adenoide), specifici perioadei copilariei. Prezenta lor duce la respiratie orala cvasipermanenta (copilul respira pe gura mai tot timpul), facies caracteristic adenoidian, discomfort in special in timpul somnului.
Ce putem face pana ajungem la farmacist sau la medic pentru tratament specific?
◼ Pentru sugari si copii mici
- Igiena nasului. Se foloseste ser fiziologic sau apa de mare, care puse in nas inmoaie secretiile nazale, acestea putand fi eliminate mai usor. Daca copilul este mic si nu stie sa sufle nasul, exista instrumente care ajuta la extragerea secretiior (pompitele de nas sau aspiratorul nazal din farmacie). Asezati copilul pe spate si puneti-i un prosop rulat sub umeri. Picurati-i doua sau trei picaturi din solutia salina in fiecare nara. Asteptati 30-60 de secunde. Intoarceti copilul pe burtica pentru a ajuta mucusul sa se scurga. Stergeti secretiile cu un servetel. Nu incercati sa introduceti vreun tampon de bumbac sau altceva in narile copilului;
- Umidificarea aerului cu umidificator de camera care sa asigure o umiditate de 40-60%.
- Uleiuri esentiale cu efect decongestionant puse in aparat de camera sau pe o batista in apropierea copilului, nu direct pe piele.
- Indepartarea potentialilor alergeni: animale de casa, perne si pilote cu puf, evitarea fumului de tigara, cosmeticelor, parfumurilor de camera, plantelor.
- Ridicati capul patului copilului dumneavoastra. Incurajati copilul sa consume multe lichide: lapte matern sau formula. Copiii mari pot bea si alt gen de lichide, dar fara zahar;
- Inainte de culcare, puteti tine copilul in baia in care ati dat drumul la dusul cu apa calda. Respirarea aburilor calzi ajuta la fluidizarea secretiilor si diminueaza congestia nazala;
- Spray-urile nazale si medicamentele pentru raceala si tuse se vor folosi in cazul copiilor sub doi ani, doar la recomandarea medicului.
In cazul nasului infundat, parintii se pot adresa farmacistului, medicului de familie, medicului pediatru sau medicului ORL-ist.
◼ Pentru copii mai mari si adulti.
Cea mai buna cale pentru a trata congestia si secretia nazala consta in tratamentul afectiunilor subiacente.
Ameliorarea simptomelor se obtine cu:
• decongestionanti topici: oximetazolina – 2 pufuri in fiecare nara de 2 ori pe zi, timp de 3 zile pentru a evita congestia de rebound;
• decongestionanti orali: pseudoefedrina;
• antihistaminice (tablete) pentru congestia nazala din rinoreea virala;
• antihistaminice sau costicosteroizi topic pentru congestia si rinoreea alergica.
Antihistaminicele orale se administreaza pentru simptomele produse de o infectie virala sau de o reactie alergica, de exemplu difenhidramina pentru raceli. Pot reduce cantitatea de mucus. Atentie, unele histaminice pot determina somnolenta. Aceste medicamente nu trateaza boala care a cauzat congestia nazala. Multe dintre medicamentele fara prescriptie medicala antialergice si cele pentru raceala contin mai multe substante. De aceea, este bine sa cititi cu atentie prospectul si sa alegeti medicamentul corect.
Recomandari pentru pacienti:
Nu toate situatiile de congestie nazala si/sau rinoree necesita consult medical. Este recomandata prezentarea la medic atunci cand:
• rinoreea (secretia) este unilaterala si in mod special daca este purulenta sau sangvinolenta;
• asociaza durere la nivelul fetei sau senzatie de tensiune.
• varsta copilului sub 3 luni;
• dureri de urechi (otalgie) - scaderea auzului;
• febra inalta (peste 39 grade).
DE RETINUT:
- cele mai multe cazuri de congestie nazala si rinoree sunt cauzate de alergii sau infectii de cai respiratorii superioare;
- la copii, trebuie avuta in vedere posibilitatea prezentei unui corp strain in nas;
- de asemenea, trebuie avuta in vedere congestia de rebound in cazul suprautilizarii spray-urilor decongestionante.